Många har krävt Annelie Nordströms avgång.
Många har krävt Annelie Nordströms avgång.

Totalt 9 600 medlemmar har begärt utträde ur Kommunal, uppger fackförbundets pressavdelning för TT.

Många kräver att ordförande Annelie Nordström avgår — annars lämnar de också förbundet.

I dag kom nya skräcksiffror för Kommunal. Sedan i måndags har antalet medlemmar som vill hoppa av nästan fördubblats efter att skandalerna kring fackförbundet avslöjades. Siffran 9 600 är en mardröm för ordförande Annelie Nordström, som valt att stanna kvar.

Flera medlemmar som överväger att lämna förbundet har dock ställt ett ultimatum: "Vi stannar om Annelie Nordström går". Det säger Maritha Mähler, ordförande Kommunal mellersta Norrland, till TT.

– Det är ett krav från medlemmar som har tänkt hoppa av, säger Mähler.

TT: Vad tänker du inför det kravet?

– Är det här ett sätt för att behålla förtroende hos medlemmarna därute... då får vi rätta oss efter det. Vi är en medlemsorganisation och måste lyssna på dem.

Mähler är själv av uppfattningen att Nordström ska sitta kvar — inte minst med tanke på avtalsrörelsen som väntar.

Annelie Nordström kommer i eftermiddag att hålla en ny presskonferens och lär då få stå till svars för de nya siffrorna. Marita Mähler är frågande inför vad som nu sker.

– Jag vet inte vad jag ska tro. Det svänger väldigt fort nu och det är hårda stormar. Jag törs inte sia.

Hur många av fackets avdelningar som faktiskt kommer att kräva förbundsledningens — eller Nordströms avgång – är oklart.

– Vi försöker få in en samlad bild av hur våra medlemmar tänker och tycker, säger Sebastian Westman, kommunikatör för Kommunal Sydväst — som omfattar Hallands och Jönköpings län — när TT ringer runt till fackförbundets 13 avdelningar i landet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik