Hormonet CLE25 gör att vatten hålls kvar i växter längre.
Hormonet CLE25 gör att vatten hålls kvar i växter längre.

Den som lätt glömmer bort att vattna sina växter kan i framtiden få det mycket enklare. Nu har nämligen japanska forskare hittat ett hormon som stoppar växter från att torka ut.

Att lyckas med konststycket att hålla växter vid liv är inte alltid helt enkelt. Det krävs rätt näring, tillräckligt med ljus och förstås vatten, vilket för vissa kan vara ett tidskrävande och lättglömt bestyr.

Men i framtiden kan det bli enklare att hålla sina växter vid liv. Nu har nämligen en grupp japanska forskare identifierat ett nytt hormon som gör att vatten hålls kvar i växter längre, skriver SVT.

LÄS MER: Trädgårdsmästarens tips: Så börjar du fixa i trädgården – trots den sena våren

Hormonet CLE25 produceras i rötterna på ett antal växter när de känner av början till uttorkning och rör sig sedan uppåt till bladen. Tillsammans med ett annat hormon i bladen stänger de båda hormonerna bladens ”porer” vilket gör att vatten inte avdunstar från växten.

Forskarna kom fram till sitt fynd genom att testa att ta bort hormonet CLE25 från några växter. Växterna visade sig då torka sju gånger snabbare.

LÄS MER: 7 vanliga orsaker till att dina växter dör – så räddar du dem

Anders Carlsson som är forskare i växtförädling vid Sveriges lantbruksuniversitet tycker att resultatet är mycket intressant.

– De har hittat ett starkt samband mellan växternas förmåga att behålla vatten och hormonet, säger han till SVT.

Enligt Fuminori Takahashi som är huvudförfattare bakom studien om hormonet är förhoppningen att man i framtiden också ska kunna använda CLE25 för att få grödor att hålla kvar vatten längre, vilket skulle vara till stor hjälp inom jordbruket.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om växter