Utredaren Svante O Johansson föreslår att man skaffar nya valbås och flyttar in valsedlarna dit till nästa svenska val, 2018. Arkivbild.
Utredaren Svante O Johansson föreslår att man skaffar nya valbås och flyttar in valsedlarna dit till nästa svenska val, 2018. Arkivbild.

Prislappen för fria och hemliga val är på väg uppåt. En utredare vill att nya valbås, som döljer vilka valsedlar som väljaren plockar, ska köpas in för en kvarts miljard.Siktet är inställt på att de ska vara på plats till valet 2018.

Ovanpå kostanden på cirka 250 miljoner kronor för nya valbås beräknas personal- och utbildningskostnader inför framtida val öka med 100 miljoner kronor per val, med det system som vallagsutredaren Svante O Johansson föreslår.

Den modell av valbås utredaren har fastnat för används i Norge och påminner om en duschkabin, med draperi och möjlighet att förvara valsedlar inne i båset.

Kostnadsfråga

TT: Är norrmännen bättre på det här?

– Det finns säkert andra alternativ också och vi får se vad remissinstanserna säger om det. Det är en kostnadsfråga förstås också, säger justitieminister Morgan Johansson (S) sedan han tagit emot slutbetänkandet.

Samtidigt föreslår utredaren lagändringar som öppnar för en förkortad process från ett ogiltigförklarat valresultat till omval.

– Den stora förenklingen vi föreslår är att endast de partier som ställer upp i det ordinarie valet får delta i omvalet, säger Svante O Johansson.

Han tror sig med detta kunna garantera omval inom tre månader efter valprövningsnämndens beslut. I små kommuner skulle det kunna gå snabbare.

Snabbare omval

Båda förslagen går nu ut på remiss och det är enligt justitieminister Morgan Johansson (S), som tagit emot utredningen, viktigt att det finns ett brett parlamentariskt stöd om vallagen ska ändras.

Frågan har varit aktuell sedan 2012, då riksdagen kom med ett tillkännagivande där kritik riktas mot att det dröjde ända till maj 2011 att hålla omval i en valkrets i Örebro och i Västra Götalandsregionen sedan valresultaten därifrån underkänts.

De åtgärder som utredaren nu föreslår skulle kunna ta bort upp till två månader av förberedelserna inför ett omval. För att det skulle gå ännu snabbare skulle man behöva ge sig på valprövningsnämndens process och det har inte varit aktuellt, enligt Morgan Johansson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset