Nu kan Atlas hoppa jämfota och göra bakåtvolter. I en ny video visar den synnerligen människolika roboten upp sina nya moves, till internets skräckblandade förtjusning. ”Vi är körda” kommenterar flera tittare under klippet.

 

”Det här är fantastiskt och skrämmande”

”Det doftar apokalyps”

”Wow, okej, det där är coolt. Men jag tror att vi är körda.”

Det är några av reaktionerna på den nya videon från Boston Dynamics, företaget som står bakom den människolika roboten Atlas.

Ända sedan Atlas presenterades 2013 har den charmat människor världen över med sin funktionella (om än lite klumpiga) gångstil. ”En ny art, Robo sapiens håller på att uppstå” sa AI-experten Gary Bradski då.

Efter den nya videon där Atlas hoppar jämfota och gör bakåtvolter har reaktionerna börjat övergå i skräck.

LÄS MER: Experter varnar för robokalypsen

I de flesta fallen går det att ana en skämtsam ton bakom kommentaren, men faktum är att det finns forskare som jobbar på att förhindra en framtid där robotar tar över.

På forskningscentrumet Center for the Study of Existential Risk, CESR, vid Universitetet i Cambridge jobbar man på att motarbeta framtidsscenariot från Terminator-filmerna.

LÄS MER: Elon Musk varnar FN för AI-vapen – svenska experterna tveksamma

– Om det finns bara en procents chans att AI hinner ikapp oss detta århundrade, kommer det att få en enorm effekt på hela världen, och människor måste förbereda sig, sa
Seán Ó hÉigeartaigh
till Metro i samband med att centrumet öppnade 2012.

Andra forskare är skeptiska.

– Det hot som målas upp ligger så långt bort från det mest avancerade vi kan göra idag inom AI, så diskussionen blir knappast fruktbar. Jag tror inte att hotet kommer att vara relevant på länge, kanske inte ens om 100 år eller mer. I vart fall bör det inte påverka forskningsagendan idag, säger Devdatt Dubhashi, professor på Institutionen för data- och informationsteknologi på Chalmers till högskolans hemsida.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset