Vilda kaniner ses som skadedjur i delar av Nya Zealand.
Vilda kaniner ses som skadedjur i delar av Nya Zealand.

Nya Zealand planerar på att släppa ett virus som dödar kaniner. Detta för att kontrollera populationen i landet, uppger BBC.

Vilda kaniner ses som skadedjur i delar av Nya Zealand. Viruset, känt som RHDV1-K5, kommer att släppas ut i mars för att minska populationen. Viruset angriper endast kaniner och skadar inte andra djur, rapporterar BBC.

LÄS MER: Storstadsråttorna kan göra dig sjuk

Ett liknande virus introducerades redan 1997 och var mycket effektivt. Men efter 20 år så har kaninerna utvecklat en immunitet mot det äldre viruset. Viruset angriper kaninens organ och orsaker feber, spasmer och blodproppar. De smittade kaninerna beräknas dö inom två till fyra dagar efter de blivit infekterade.

LÄS MER: Lista: Här är de mest populära djuren på den illegala marknaden

Initiativet har hyllats av flera jordbrukare, då kaninerna förstör deras grödor.

– Om det går ett år till utan att vi introducerar viruset kommer det få förödande konsekvenser för stora delar av jordbruket, sade Andrew Simpson, talesperson för New Zealand’s Federated Farmers, till BBC.

LÄS MER: Brittiska regeringens beslut: Djur kan inte känna smärta eller känslor

Men många har även uttryckt oro kring hur viruset kommer att påverka de som har kaniner som husdjur och även att viruset räknas som djurplågeri.

– Viruset kommer orsaka lidande för de drabbade kaninerna och utgör en potentiell risk för husdjur, sade Arnja Dale, Society for the Prevention of Cruelty to Animals, till BBC.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset