Recension: Jack Ryan: Shadow recruit Chris Pine spelar den krigsskadade Jack Ryan som är terroristerna på spåret.
Recension: Jack Ryan: Shadow recruit Chris Pine spelar den krigsskadade Jack Ryan som är terroristerna på spåret.

Kenneth Branagh står för regin när Tom Clancys Jack Ryan går från bok till film. Han spelar även skurken själv. Men kanske borde han ha lagt mer av sin energi på regin, skriver Elin Larsson.

RECENSION: Jack Ryan: Shadow recruit – 2 glober

Tidsmässigt ligger en film-reboot av succéförfattaren Tom Clancys mest populära romanfigur inte fel till. Bond, Bourne och Hunt är på semester, och de som törstar efter hederlig spionthrillerspänning snarare än actionfest à la ”The expendables” kan möjligen hitta ett alternativ i ”Jack Ryan: Shadow recruit”.

Kenneth Branagh (regi) plockar väl valda nyckeldetaljer från Jack Ryans universum, men tar annars inte någon större hänsyn till tidigare filmatiseringar (eller böcker). Det är rätt beslut, filmen skulle ha svårt att fungera som samtidsskildring annars. Och man har uppenbarligen ansträngt sig för att göra den till en relevant sådan.

Avstamp tas i WTC-attackerna, ”the war on terror” och en supermakt som inte längre framstår som osårbar. Tio fiktiva år senare har en krigsskadad Jack Ryan (Chris Pine) rekryterats av CIA-mannen Harper (Kevin Costner) för att spana efter terroristfinansierande verksamhet på Wall Street. På besök hos en storkund i Moskva, förstår Ryan att en avancerad terrorplan har satts i verket.

Branagh väver snyggt in en personlig dimension till de politiska drivkrafter som motiverar filmens skurk Cherevin (spelad av Branagh själv). Han borde ha fokuserat på regin i stället. Genomarbetade, obehagligt närgånget filmade actionsekvenser varvas med en handling som känns som om den snabbspolas framåt i tid. CIA spårar terrorister så effektivt att man tvivlar på att någon alls skulle kunna utgöra ett hot mot USA.

En del av nyanserna kan ha försvunnit i klipprummet. Det gäller dessvärre inte de redovisande scener där ryssarnas ondskefulla avsikter om att punktera USA:s ekonomi sammanfattas. Till och med efter det att Kevin Costner bett Ryan att förklara terroristernas agenda för honom (och oss i publiken) ”like I’m an idiot” framstår den som långsökt.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend