Kristján Andrésson.
Kristján Andrésson.

De största profilerna har tackat för sig.När de svenska handbollsherrarna ska spela EM-kval i november finns det i stället utrymme för en yngre generation att ta för sig.– Någonstans måste också den resan starta, säger nye förbundskaptenen Kristján Andrésson.

Den tidigare Guif-tränaren får verkligen rivstarta sitt nya jobb. De 16 spelarna han har valt ut till sin första samling anländer till Lund den 31 oktober. Tre dagar senare möter laget Montenegro när Sverige inleder kvalresan mot EM i Kroatien 2018.

– Jag har funderat på vilken grupp jag tror att jag kan få att prestera. Det är den tiden jag har på mig. Klämmer jag in många träningar så har jag kanske fem träningar på mig. Det är annorlunda gentemot vad jag har haft tidigare, säger han.

Som tidigare aviserat finns inte storstjärnan Kim Andersson, 34, försvarsklippan Tobias Karlsson, 35, och målvaktsveteranen Mattias Andersson, 38 – som alla gjorde sina sista landskamper i OS i Rio de Janeiro – med. Även vänstersexan Fredrik Petersen, 33, har nu bestämt sig för att sluta.

Källman med

Desto mer glädjande är att 35-årige Jonas Källman, som missade OS på grund av en sliten kropp, vill och kan vara med.

– Han mår bra. Kroppen mår jättebra och han känner sig jättemotiverad. Han tänker inte bara det här lägret utan han ser också över VM, säger Kristján Andrésson som är jämngammal med Källman.

– Det känns jättebra, framförallt med tanke på den erfarenhet han har och för möjligheterna i försvarsspelet. För Tobias (Karlsson) kommer ju inte att finnas där i mittlåset. Det blir en ny spelare, en ny utmaning att få ihop det.

Tanken är att Jesper Nielsen ska axla en än större roll i mittförsvaret, främst tillsammans med Alingsås Max Darj som får den otacksamma uppgiften att försöka fylla forne lagkaptenen Karlssons skor.

– Ja, till en början i alla fall. Max väljer jag för dels den personen han är, men också för att vi får en rörligare, rivigare "trea" än de andra alternativen.

En debutant

Bland utropstecknen i EM-kvaltruppen finns Lugis reslige vänsternia Simon Jeppsson som är debutant i landslaget.

– Jag tycker truppen känns spännande, men om man jämför med tidigare trupper så saknas det erfarenhet. Men det ger de här nya chansen att bygga något nytt för framtiden och att bygga en grupp som kan vara mer eller mindre intakt över de kommande åren, säger Kristján Andrésson.

Förutom de 16 spelarna som ska vara med i EM-kvalmatcherna mot Montenegro i Lund och Slovakien (i Kosice den 5 november) är fyra uttagna för att vara med på träningarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset