Johan Wallberg vid sin arbetsplats Eriksdalsbadet.
Johan Wallberg vid sin arbetsplats Eriksdalsbadet.
Simning TT

Sarah Sjöström gör en satsning för att bli bäst i världen även på 50 meter frisim.

Nye tränaren Johan Wallberg ska hjälpa henne att nå dit – men utan att tappa resten.

Jag tror inte man ska haka upp sig på 50 fritt, först och främst ska man bli vältränad och tekniskt träffsäker, säger han.

I höstas, månaderna efter OS-succén i Rio, stod det klart att Sarah Sjöström, 23, byter tränare.

Efter tio år med Carl Jenner, som varit hennes följeslagare ända sedan ungdomstiden, kommer Sjöström i stället att träna under ledning av Johan Wallberg, Therese Alshammars förre tränare och sambo.

"Tessan" satte punkt för sin karriär i höstas och Wallberg tränade henne under 13 års tid då hon slogs i världseliten på just 50 meter frisim där hon tog VM-guld 2011.

När TT träffar Wallberg för en pratstund i Eriksdalsbadet i Stockholm är både Alshammar och Sjöström närvarande. Sjöström värmer upp inför träningspasset och Alshammar finns där i form av ett gigantiskt banér med texten "Tack för showen Tessan" som hänger ned från taket sedan avtackningen i samband med kortbane-SM i november.

"Helt olika"

TT: Finns det några likheter mellan dem?

Som simmare är de helt olika. Men jag vill inte jämföra simmare, det finns inte två stycken som är lika varandra, säger han.

En annan detalj som inte är som förr: Wallberg är inte Sjöströms personlige tränare på samma sätt som han var till Alshammar, eller för den delen Jenner var för Sjöström. Han är först och främst ansvarig för NEC, nationellt elitcenter, där Sjöström tillhör träningsgruppen. Och där finns också Carl Jenner kvar som hjälptränare.

Det är absolut inte någon personlig tränarvariant, utan det är jag och Carl som är tränare på kanten och vi försöker hjälpa simmarna som är på träningscentrat.

Tar det lugnt

I januari drog de i gång med träningen, men Sjöström har ännu inte varvat upp till hundra procent efter OS-satsningen.

Det får man se som en naturlig del, hon och Carl jobbade hårt i fyra år inför Rio. När hon kör i gång ordentligt får vi se hur hon ska kunna flytta fram ytterligare ett snäpp, säger Wallberg.

Men det finns förstås tankar redan nu. Sjöström har tagit bort OS-silvergrenen 200 meter fritt ur sitt individuella program och vill utvecklas på 50 meter fritt som hon tycker är den roligaste grenen vid sidan av specialdistansen 100 meter fjäril. 100 meter fritt och 50 meter fjäril behåller hon också.

Wallberg trycker på att förvalta det som gör Sarah Sjöström unik.

Hennes styrka är ju hennes starka hemgångar, så dem ska man inte tappa bort i något försök att träna annorlunda för snabbheten.

Världsetta

Sjöström har bara gjort en tävling i år och är redan världsetta på 50 meter fritt (24,01). Hennes personbästa, 23,98, är en tiondel långsammare än Alshammars svenska rekord och tyskan Britta Steffens världsrekord ligger på 23,73.

Sjöströms främsta merit hittills på distansen är VM-brons 2015.

Går det att toppa på VM i juli i Budapest, årets höjdpunkt?

Det finns ingen "quick fix" för hur man ska kapa den sista biten. För det första vet man inte tidsmässigt vad som krävs för att bli bäst i världen, utan det gäller att fokusera på sig själv och hur man kan utveckla sina egna styrkor.
Johan Wallberg vid sin arbetsplats Eriksdalsbadet.
Johan Wallberg vid sin arbetsplats Eriksdalsbadet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset