Migrationsverket skrev att parets fem månader gamla dotter riskerade utvisning till Gaza – om inte pappan godkände att han kunde separeras från resten av familjen. Han är en av många palestinier som länge har levt i ovisshet i Sverige.

Den 14 mars föddes Noors och Adels dotter Fatima i Halmstad. Mamman Noor har permanent uppehållstillstånd sedan nästan två år. Ändå väntar hon fortfarande på att hennes dotter ska få uppehållstillstånd.

I juli skickade Migrationsverket brev till paret. Där stod det att den nu fem månader gamla flickan riskerade att utvisas till Gaza – om inte pappan Adel, som saknar uppehållstillstånd, skrev under ett papper där han godkände att han kunde separeras från sin dotter och att hon fick bo själv med mamman.

– De kommer att separera mig från min familj, säger Adel.

Han ansökte själv om uppehållstillstånd i februari och väntar på ett besked - för andra gången. Han har levt i Sverige sedan 2008, då han ansökte om asyl för första gången. Sedan dess har han liksom många andra palestinier inte kunnat utvisas, på grund av situationen i Gaza, enligt uppgifter som har lämnats till Migrationsverket i ansökan.

Flera av de palestinier som just nu hungerstrejkar i Göteborg vittnar om liknande omständigheter. 

Efter fyra år preskriberas utvisningsbeslutet - då är det möjligt att söka uppehållstillstånd på nytt, vilket Adel har gjort. Miljöpartiet går till val på att de som har fått beslut om utvisning men inte kan utvisas ska få stanna, efter två års tid.  

– De lever i Sverige i år efter år i en fruktansvärd limbosituation, har Maria Ferm (MP), partiets migrationspolitiske talesperson, sagt till Metro. 

I brevet från Migrationsverket står det att om Adel låter Fatima bo själv hos sin mamma, så räknas inte att han har ett barn i Sverige som tillräcklig grund för att han ska kunna få uppehållstillstånd. Men han måste godkänna det för att dottern ska kunna få sitt uppehållstillstånd.

– Vi kan inte bevilja barnet uppehållstillstånd om vi inte har något medgivande, och det skulle rent teoretiskt kunna leda till en utvisning, men som du förstår, vi utvisar ju inte nyfödda barn till Gaza, säger Håkan Jonsson, jurist på Migrationsverket.

Att Adel själv skulle nekas uppehållstillstånd för att han har godkänt att dottern bor med sin mamma är inte heller troligt, menar Håkan Jonsson. Risken som Migrationsverket varnar för i brevet gäller i första hand exempelvis i situationer där den ena föräldern bor på egen hand utomlands, men senare vill flytta till Sverige för att bo med sin familj. Att Adel bor med Fatima i Sverige kan därför vara en tillräcklig grund för att bevilja ett uppehållstillstånd, enligt Håkan Jonsson. Den 1 augusti ändrades lagen för att ytterligare stärka den möjligheten.

Men Adel är rädd för att om han skriver på pappret, så frånsäger han sig rätten att vara med sin dotter. Han oroar sig för att han ska nekas uppehållstillstånd så fort kriget tar slut.

– Samma sak hände under det första Gaza-kriget. Då sa de åt mig att vänta, och efter att situationen hade lugnat ned sig, så nekade de mig uppehållstillstånd.

"Jättemärkligt formulerat"

Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Maria Ferm blev förvånad när hon läste brevet som Adel fått skickat till sig.

- Jag tyckte det var jättemärkligt formulerat, så ska det inte gå till, säger hon. Lagen gör att det är väldigt troligt att Adel får uppehållstillstånd på grund av anknytningen till sin familj, menar hon. 

Migrationsverket meddelar även att de ska kontakta familjen för att reda ut frågan.

- Har det här brevet inneburit att pappan i detta fallet känner stor osäkerhet så är det rimligt att vi förklarar vad det var vi menade med det här brevet. Det var skrivet i all välmening för att fadern skulle ha allting på bordet men det uttrycktes på ett felaktigt sätt, säger myndighetens presschef Fredrik Bengtsson. 

Palestinska hungerstrejkare till sjukhus

Migrationsverket prövar hungerstrejkares ansökningar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset