Den vita noshörningen Mashikishiki är inte att leka med nu när hon ammar och beskyddar sin förstfödda, knappt veckogamla lilla Bishara.
Den vita noshörningen Mashikishiki är inte att leka med nu när hon ammar och beskyddar sin förstfödda, knappt veckogamla lilla Bishara.

Det är mamma och ingen annan som gäller för nyfödda noshörningskalven Bishara i Borås. Modern Mashikishiki ammar ofta och beskyddar tydligt sin förstfödda.

– En så här liten är inte farlig men mamman är inte att leka med, hon försvarar ju sin avkomma naturligtvis så hon är väldigt farlig, säger Per-Arne Persson, driftchef i Borås djurpark.

– Djurvårdarna som hon är van vid är inga konstigheter med, dem är hon inte rädd för, men om hon blir lite osäker poserar hon hela tiden så att hon skyddar ungen.

Med bara en knapp vecka på nacken har Bishara och hennes mamma haft en egen anläggning, medan övriga noshörningar i parken delar med geparderna. Även pappa Bhasela hålls utanför.

– I det vilda, och även i djurparker, finns en risk att hanarna ger sig på de här små så att de till och med dör. Därför är de separerade, säger Per-Arne Persson.

Noshörningsfödseln är den tredje i Borås djurpark. Honkalven Jamala, född 2014, flyttar till våren till en annan djurpark. Samma framtid väntar troligen Bishara.

– Hon kommer väl att gå vidare om några år till en annan park, såvida vi inte byter tjur. Annars blir det ju inavel, säger Per-Arne Persson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset