Vi väljer ofta partners som är lika oss själva.
Vi väljer ofta partners som är lika oss själva.

Vet du om du passar ihop med din kärlek? I Saudiarabien får par som vill gifta sig genomgå hälsokontroller – för att se om de passar ihop genetiskt. Förra året valde 165 000 personer att avbryta äktenskapet.

Tusentals par har avblåst sina giftasplaner som en följd av de obligatoriska hälsokontroller som landet gör på alla som ska gifta sig. För att ta reda på om ett par passar bra ihop testas deras gener. Efter kontrollerna bryter 60 procent av paren upp, enligt Saudi Gazette.

Testerna är obligatoriska och paren screenas för ett antal sjukdomar, bland annat för HIV och sicklecellanemi. Enligt Dr. Mohammad Al-Saidi, vid folkhälsomyndigheten i landet, ska testerna minska riskerna för att genetiska sjukdomar förs vidare till barnen.

Hur hänger kärlek ihop med gener då? Enligt forskaren och vetenskapsbloggaren Emma Frans, så finns det så kallade recessiva anlag, som kan vara skadliga och som bara blir aktiva om båda föräldrarna har anlaget.

– Om vi blir tillsammans med någon i vår släkt så är risken större att den personen också har det anlaget än om man raggar upp någon på krogen, säger Emma Frans till Sveriges Radio och fortsätter:

– Anlagen kan bland annat vara sjukdomar och i Saudiarabien, där det är en del arrangerade äktenskap, så blir risken större att båda i paret har dem.

Däremot tenderar vi att välja partners som är lika oss när det gäller ålder, längd och utbildningsbakgrund – ett fenomen som kallas för assortive mating.

– Den personen du till slut väljer att bli tillsammans med brukar vanligtvis vara lite mer lik dig än någon som är slumpmässigt vald på gatan. Även genetiskt, säger Emma Frans.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset