Hundkändisen Cesar Millan ska ha dött, enligt ett inlägg på sajten noticiasunam.com. Men det är många uppenbara konstigheter i inlägget – Viralgranskaren visar varför det är fejk.

​​ Tevepersonligheten och hunduppfostraren Cesar Millan har dött i en hjärtattack, rapporterar sajten noticiasunam.com . Nyheten har fått stor spridning – drygt 17 000 interaktioner på Facebook enligt sharedcount.com – och chockat många. ”Åh , blir så ledsen. Vila i paradiset Cesar Millan !” skriver en av många svenskar som vänt sig till Facebook för att uttrycka sina kondoleanser .

Men det gör de i onödan. Det är oklart vad exakt noticiasumam.com är för en sorts sida, men en seriös nyhetskälla är det i alla fall inte.

Till att börja med finns det många varningstecken kring själva artikeln om Millans död. Det är den spansktalande sidans enda artikel på engelska, och har enligt dess byline skrivits av Frank William Abagnale, en känd förfalskare av checkar vars liv lade grunden till filmen ”Catch me if you can”. Och vad än Abagnale gör nuförtiden så är det nog inte att skriva för noticiasumam.com.

Dessutom uppges källan till påståendet vara en presskonferens med Millans fru, Jahira Dar. Sökningar visar dock att denna presskonferens inte omnämns någon annanstans än just på noticiasumam.com, något som med mycket stor sannolikhet innebär att konferensen aldrig ens ägt rum. Till yttermera visso är Jahira Dar och Cesar Millan faktiskt inte gifta, åtminstone enligt en mingelartikel i Daily Mail från den 23 november. 

Enligt artikeln ska   Millan ha lagts in på sjukhuset ”i går eftermiddag”, det vill säga på tisdagen. Men natten till onsdagen svensk tid dök det fortfarande upp glada tweets och statusuppdateringar på Millans Twitter- och Facebookflöden – de senaste kom så sent som någon timme innan sajtens artikel publicerades. Cesar Millan har ett teveprogram på National Geographic, och inte heller där finns det några uppgifter om hans död.

Om det går rykten om en   kändis död så ska man alltid vänta tills de bekräftats av en närstående eller medarbetare till vederbörande, i en intervju med en trovärdig källa. I fallet med Millan finns det inga sådana bekräftade uppgifter, och såväl indiska International Business Times ​som nederländska De Telegraaf varnar för att sidan som publicerat nyheten inte är trovärdig.

Viralgranskaren kan alltså konstatera att källan till påståendet om Cesar Millans bortgång inte är trovärdig. Trots att Millans team inte själva har dementerat uppgifterna vågar vi säga att han med största sannolikhet inte är död. Vi har sökt hans team för en kommentar.

LÄS MER: I fejkdöda kändisars sällskap

UPPDATERING klockan 17.39:

Cesar Millan har nu via sin Facebooksida dementerat påståendet att han skulle ha dött. Tillsammans med en bild på en glad hund skrev de att "rapporterna om min flockledares för tidiga bortgång är starkt överdrivna. Jag kan gladeligen meddela att han är trygg, glad och välmående".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset