Nyheter är skadliga för hälsan

Jag tror det började när jag fick mitt första barn. Plötsligt blev det fullkomligt outhärdligt att läsa om barn som misshandlades eller for illa. Nästan lika svårt var det att läsa om djur som vansköttes. För att inte tala om alla flygplanskrascher och terrorattentat. Om jag var känslig innan, så blev jag fullkomligt hudlös nu. Jag grät och förbannade världen tills min man förbjöd mig att över huvud taget läsa tidningen.

För mig som är uppvuxen i en journalistfamilj och har läst minst fyra tidningar per dag blev det en stor och märklig omställning. Det blev så tyst och lugnt. Världen blev så liten, det var bara jag och min familj och kanske någon lokaltidning som kom i brevlådan en gång i veckan och skrev om hur duktiga eleverna var på Kungsholmen och att nu minsann skulle de göra fint i en park. Jag fick en total detox av hjärnan. 

Jag insåg självklart att all världens dårskap och krig fortsatte precis som förut – men jag kunde inte göra något åt det och jag var glad att slippa veta detaljerna, åtminstone under en period när jag behövde vara så väldigt närvarande för mina små barn.

Det jag märkte under den här tiden var att jag kunde tänka långa tankar igen. Jag funderade mycket, jag andades lugnare och saknade inte nyhetsflödet nämnvärt. Min enda kanal till yttervärlden var radions P1 som tänkte lika långa tankar som jag. Dessutom läste jag böcker – och jag mådde
förvånansvärt bra. 

I alla år har jag trott att det bara var en personlig kris och hudlöshet som detta handlade om – men enligt en artikel som nyligen publicerades i The Guardian så är nyheter skadligt för allas vår hälsa. Vi blir rädda och aggressiva av paniken och maktlösheten. Snabba nyheter hackar upp våra tankebanor och hindrar oss från att tänka djupt och kreativt, skriver tidningen, som bygger sin tes kring boken, ”The art of thinking clearly”, av Rolf Dobelli. 

Dobelli menar att för mycket korta och betydelselösa nyheter är för hjärnan vad socker eller snabbmat är för kroppen. Dåliga nyheter. Ett slags gift, eller en drog rentav. Så kallade panikberättelser får hjärnan att pumpa ut mängder med stresshormonet kortisol. Vilket försämrar vårt immunförsvar och kan orsaka förstoppning och håravfall för att bara nämna en del av allt kroppsligt förfall som Dobelli målar upp.

Nyheter som presenteras utan någon form av lösning på problemet eller situationen är farligast. De långa resonemangen, kartläggningarna, analyserna – och krönikorna – är dock oftast bra för hjärnan. Så välj rätt och låt hjärnan få vila ibland. Kör en nyhets-detox. Jag lovar att du kommer att må bättre.

+ Nyttiga nyheter. Lilla Aktuellt är kanske Sveriges bästa nyhetsprogram just nu. Välgjort och ansvarsfullt. Är det svåra nyheter finns alltid ett genomtänkt svar på varför det har hänt – och hur man som tittare kan göra för att hjälpa de nödställda. Mycket läkande. 

Farliga facebook. Facebook är också en ”nyhetskanal” som ständigt belamras av lidande barn och bortsprungna katter. Kan inte alla bara sluta lägga upp dessa
bilder eller länkar? Ni gör mer skada än nytta. Tack. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset