På söndag startar ”The spiral”– en tv-serie och socialt onlinespel i ett. Tuva Novotny har en av huvudrollerna i det europeiska samarbetet som ska sudda ut gränsen mellan verklighet och vision.

Janne Danielsson/SVT

Tuva Novotny har en av huvudrollerna i tv-serien ”The Spiral”. En tv-serie och socialt onlinespel i ett.

Vad är egentligen ”The spiral”?

Det är en traditionell kriminalserie som kommer att sändas i fem delar på SVT. Serien handlar om konstnärer som stjäl sex världsberömda tavlor från sex europeiska museer. Vad som är annorlunda är att produktionen är ett samarbete mellan åtta europeiska länder och kommer att visas samtidigt i länderna. Den främsta nyheten är att tittarna kan delta i handlingen genom ett onlinespel som man hittar på SVT.se.  

På vilket sätt kan man delta i onlinespelet?

Spelet är kopplat till serien på så sätt att man kan hjälpa till att hitta tavlorna. 

– Tavlorna finns i post-systemet och kommer ständigt att vara i rörelse. Man kan se var de är och räkna ut var de kommer att befinna sig. Sen kan man tjäna poäng genom att utföra olika uppgifter och göra av med poäng genom att få information, säger Christian Wikander, programchef på SVT drama. 

Vilken roll har Tuva Novotny i serien?

Hon spelar en av konstnärerna som ska stjäla tavlorna och lockades till att vara med i serien tack vare att den utspelas i konstvärlden. 

– Tv-serien är nytänkande och kontroversiell eftersom den tar upp strukturerna bakom konstvärlden. Jag har vuxit upp i den världen och en konstdiskussion är alltid spännande, säger hon. 

Var det inte länge sedan vi såg Tuva i en svensk produktion?

2010 var senast. Sedan dess har hon spelat in danska och norska filmer samt varit en sväng i Hollywood där hon spelade mot Julia Roberts i ”Lyckan, kärleken och meningen med livet”. Men hon har aldrig hyst några Hollywooddrömmar. 

– Jag vill ha en yrkesroll som är inspirerande och spännande. Om det betyder Hollywood är det ok. Jag skiter i pengarna. För mig räcker det att jag har mat på bordet och pengar till hyran. Att drivas av plånboken mer än av hjärtat är förödande, säger Tuva Novotny. 

Hon är tillbaka på svensk mark nu. Tillsammans med Ola Rapace är hon mitt uppe i filmatiseringen av Maria Langs deckare om kommissarie Wijk.

– Jag trivs med att jobba med svensk film, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend