Den krispiga svålen är enligt Cramby löjligt god.
Den krispiga svålen är enligt Cramby löjligt god.

I regel är jag emot att modernisera julbordet för mycket. Jag menar, vi äter ju thaikäk och mexikanskt hela tiden annars så kan man inte få äta gammeldags, småäcklig grosshandlarmat åtminstone en dag om året? Det finns dock ett undantag: den krispiga kinesiska fläsksidan. Kungen av fläsk.

Den sista kötträtt som vegetarianlobbyn kommer få vrida ur mina kalla, knubbiga händer. Denna klassiska kinesiska rätt, eller matlagningsteknik kanske man ska säga, sopar nämligen banan med såväl den nitritspäckade svenska halvfabrikatsskinkan som de dallriga, tjocka revbensspjällen.

LÄS MER: Julklappstips för matnörden

Orsaken: den löjligt krispiga svålen. Så löjligt, löjligt gott.
Är du orolig att five spice-kryddan ska smaka för exotiskt passar den faktiskt utmärkt på ett julbord Vi kryddar ju faktiskt redan spjällen med ingefära och grejer. Nyckeln till riktig krispig fläsksvål är dels att torka ut den ordentligt innan tillagning samt att sticka hundratals hål i svålen. Det är dessa som sedan puffar upp så underbart i ugnen. Så se till att börja dagen innan ni ska äta julbordet, okej?

Ingredienser
Ca 1 kg fläsksida
2 tsk kinesisk five spice-krydda
2 tsk bordssalt
2 tsk ättika
2 dl grovsalt
1 ägg

1. Picka med ett vasst föremål en massa hål i svålen. De ska precis gå igenom skinnet, men inte längre. Vänd sedan fläsksidan och gnid in five spice och bordssalt i köttet, men försök att inte få nåt på svålen. Vänd fläsksidan med svålen upp igen, torka av den med lite hushållspapper och låt stå oövertänkt i kylen över natten.
2. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop ägg och grovsalt. Ta ut fläsksidan ur kylen, torka av svålen med hushållspapper igen och pensla sedan den tunt med pyttelite ättika. Lägg i en ugnsfast form. Sleva sedan på saltblandningen på svålen, bred ut jämnt och sätt in i ugnen i 60 minuter.
3. Ta ut fläsksidan ur ugnen och sätt på ugnens grillfunktion på ca 200 grader. Knacka bort saltet, släng detta och sätt sedan tillbaka fläsksidan i mitten av ugnen med svålen upp. Ugnsgrilla i 20 – 25 minuter eller tills svålen fått färg och puffat upp. Rotera fläsksidan om ugnen grillar ojämnt. Servera som du skulle vilket annat julefläsk som helst.

LÄS MER: Så tillagar du grönkål på bästa sätt

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset