Är det du och jag – eller? Lika knepigt som det kan vara att avsluta en relation, kan det vara att veta när en relation ska påbörjas. Men lite kommunikation löser allt.
Är det du och jag – eller? Lika knepigt som det kan vara att avsluta en relation, kan det vara att veta när en relation ska påbörjas. Men lite kommunikation löser allt.

Det skrivs en hel del om hur man på ett snyggt sätt avslutar en relation. Men hur börjar man en på ett bra sätt? Här kommer sexualupplysarens råd för dig som precis (kanske) börjat något nytt.

I början av en relation är det inte alltid så lätt (eller viktigt) att veta vart vi är på väg. Men osäkerheten kan gnaga i vissa av oss, samtidigt som vi helst inte vill kräva ett svar.

Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU, menar att det är viktigt att förstå varandras intention. Han tror på tydlighet.

– De som snuddar vid en relation behöver lyssna på varandra, i stället för att ta saker för givna, säger Pelle Ullholm.

LÄS MER: Då är svenskarnas dejtingsug som störst

Folkhälsomyndighetens studie över sexualitet och hälsa bland unga (UngKAB) visar att det har blivit mindre viktigt att vara kär i den man har sex med. Det gäller oavsett vilket kön man har. Den grupp som ser kopplingen mellan sex och kärlek som minst viktig är personer över 25 år som bor i storstad.

Dagens teknik har gett oss nya arenor att träffas på, som Tinder. Men alla har olika anledningar till att vara på arenan. Vissa söker en stadig monogam relation. Andra tänker att de vill ha många relationer med sexuellt fokus.

– Det är bra att flera känner sig fria att välja relationsform, men det gör att kommunikation blir viktigare om man inte vill såra eller skapa onödiga konflikter. Vi vet att personer levt i öppna relationer ofta är riktigt bra på att ta diskussionen om relationer. Det hänger ihop med att de är mer trygga i öppenheten, säger Pelle Ullholm.

Pelles tips för lyhördhet och för att reda ut förhållandets status, är ha med sig några viktiga utgångspunkter. De är:

  1. Döm inte. Var istället nyfiken på vad den andra tänker. En ärlig början bäddar för en ärlig fortsättning (eller ett bra avslut).
  2. Kom ihåg – ni har ju rätt till olika önskningar. Vill ni samma sak? Ett ligg eller ett gemensamt tvåsamt liv?
  3. Om du dejtar/vill dejta fler; var öppen med det. Inget måste, men du kan räkna med att de flesta gärna vill veta.
  4. Läs sociala koder. Blir du presenterad för hens vänner? Vill hen hålla din hand? Skickar hen sms om att hen ofta tänker på dig? Ja, då kan du anta att hen vill ha en längre relation. Använd själv bara de signalerna om du siktar på samma sak.
  5. Var ”relationsmodig”, våga vara tydlig. Rak kommunikation är bästa metoden för att inte skapa konflikt. Det är skönt för andra, och för dig.LÄS MER: 5 saker du inte visste om klamydia

Sex utan kärlek, helt okej

* I UngKAB:s undersökning fick 14 000 personer ta ställning till påståendet: ”Man ska vara kär i den man har sex med.”

* Så här blev svaret:

33 procent av kvinnorna och 41 procent av männen instämde inte alls i påståendet.

Bara 16 procent av kvinnorna och 11 procent av männen instämde helt och hållet.

 

Källa: UngKAB09, Folkhälsomyndigheten

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset