Louise Etzner Jakobsson på hästen Zernard under fredagens kür i Paralympics i Rio de Janeiro.
Louise Etzner Jakobsson på hästen Zernard under fredagens kür i Paralympics i Rio de Janeiro.

Louise Etzner Jakobsson och valacken Zernard gjorde det igen. På fredagen kom andra Paralympics-bronset för det svenska ekipaget.

Efter bronset i det individuella programmet i onsdags följde Etzner Jakobsson och Zernard upp det med att ta ytterligare en bronsmedalj i dressyrens fria program, kür, två dagar senare.

– Jag är jättenöjd, verkligen. Att åka hem med en medalj är ju inte så tokigt. Två är en bonus, säger Louise Etzner Jakobsson.

Skadade sig 2011

Hon började tävla i dressyr redan på 1970-talet, men tvingades för fem år sedan gå över till paradressyr efter att ha drabbats av en hjärnskada. Hon blev trampad av sin häst, föll och slog i huvudet hårt. I fjol gjorde hon internationell debut. Nu är hon dubbel Paralympics-medaljör.

– Det har varit fantastiskt här. Det har varit jättekul och lärorikt, men också väldigt arbetsamt, säger 56-åringen, som efter skadan lätt bli trött.

Det svenska ekipaget fick 73,650 procent för sin insats, vilket bara var två tiondelar från nederländskan Sanne Voets och valacken Demantur som tog guld på 73,850. Upp till silvermedaljören, Norges Ann Cathrin Lubbe på valacken Donatello, saknades endast 15 hundradelar.

Trött ekipage

– Det var helt okej i dag. Det var mjukt, jag hade en harmonisk häst som gjorde det jag bad honom. Men jag hade inte samma tryck som senast, inte samma gnista, säger Louise Etzner Jakobsson.

– Det var lite mattare än i förrgår, men jag är ändå jättenöjd med hästen. Han var lite trött, men det var nog jag också.

Det var en nervös väntan inför det sista ekipaget, Sydafrikas Philippa Johnson-Dwyer på valacken Lord Louis. Men sydafrikanskan lyckades inte nå upp till Etzner Jakobsson, som får lämna Rio med två brons.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset