Svenska folket fortsätter att tappa förtroende för S-ledaren, enligt Metro/Yougovs nya undersökning.

Grafik: Yougov

►LÄS MER: MP TREDJE STÖRST OCH SD GÖR REKORDMÄTNING
 
Trots att debatten kring S-ledaren Håkan Juholts bostadsersättning har lagt sig, fortsätter förtroendet för honom att minska. Dessutom har stödet för Socialdemokraterna nått en ny bottennivå på 24,1 procent, enligt Metro/Yougovs nya opinionsundersökning.

– Dels har Håkan Juholt fortsatt göra bort sig med ­illa förberedda utspel. Dels har den interna kritiken mot Juholt fortsatt. Om det fortsätter kommer förr eller senare frågan om hans ställning i partiet att tas upp, säger Svend Dahl, doktorand i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Att väljarstödet för Socialdemokraterna minskar har ett direkt samband till Juholt – men egentligen är det partiets kris som ligger bakom, menar Svend Dahl.
– Turerna kring Juholt är egentligen bara ytterligare symptom på partiets politiska kris. 

Undersökningen visar också att äldreomsorgen har seglat upp från sjunde till tredjeplats över de politiska frågor som väljarna tycker är viktigast. Och trots att man tycker att Socialdemokraterna är det parti som driver frågan bäst, har det alltså inte påverkat stödet för partiet positivt, enligt Svend Dahl.
– Hela Carema-situationen borde ha lett till att S plockat poäng. Men problemet är återigen deras politiska kris. De vet inte vad de ska tycka.

Analys: Tror på S men inte Juholt

I decembers Väljaropinion ser man tydligt att folk har förtroende för socialdemokratisk politik men inte för partiets företrädare. De som tycker att sjukvård, arbetslöshet och äldreomsorg är de viktigaste frågorna tycker att S är det bästa partiet att lösa dessa samhällsuppgifter. Samtidigt är stödet rekordlågt  för S som parti och Juholt har mer än halverat sitt förtroendekapital de två sista månaderna.

De små allianspartierna är fortfarande nära fyraprocentsspärren och M kan i valet 2014 vara största parti men förlora makten på grund av att samarbetspartierna går så dåligt. Däremot gynnas MP av S-krisen och får allt oftare rollen som ledande oppositionsparti även i medier, vilket förstås ger än större stöd.

Stina Morian, analyschef på Yougov

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset