En ukrainsk soldat patrullerar nära Debaltseve i östra Ukraina. Arkivbild.
En ukrainsk soldat patrullerar nära Debaltseve i östra Ukraina. Arkivbild.

Ledarna för Tyskland, Frankrike, Ryssland och Ukraina träffas i morgon för att diskutera genomförandet av Minskavtalet som är tänkt att skapa fred i östra Ukraina.

Enligt en tysk regeringstalesman har förbundskansler Angela Merkel bjudit in president François Hollande, president Vladimir Putin och Ukrainas president Petro Porosjenko för samtal i Berlin.

Toppmötet blir det första på ett år för den så kallade Normandie-gruppen. Det ska utvärdera avtalet som slöts i Vitrysslands huvudstad Minsk i februari 2015. Man ska också diskutera vad som behöver göras ytterligare för att få slut på kriget i östra Ukraina mellan proryska separatister och styrkor lojala med centralregeringen i Kiev.

Minskavtalets uppmaning till vapenvila har inte följts, men striderna har trappats ner.

Striderna bröt ut i östra Ukraina våren 2014 efter att Ryssland på ett kuppartat sätt annekterat Krim, som är en del av Ukraina. Striderna i östra Ukraina har under två och ett halvt år kostat nästan 10 000 människor livet.

Ryssland stöder separatisterna i östra Ukraina men förnekar att man skickat soldater och vapen över gränsen till Ukraina.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset