Ett nytt filter på Instagram gör det svårare att skriva hatfyllda kommentarer. Så försöker den Facebook-ägda fotoappen sätta stopp för kränkningar.

Sociala medier-jättar som Twitter och Facebook får ständigt kritik för hur mycket hatkommentarer som får utrymme på sajterna. Nu gör Facebook-ägda Instagram ett försök att minska näthatet, med ett nytt filter.
 

► LÄS MER: 5 tips: Så här ska du göra om du utsätts för näthat


Men det handlar inte om ett fotofilter, utan ett verktyg för att stoppa särskilda ord bland kommentarerna. Så här står det i den senaste uppdateringen, som lanserades under måndagen:

”Du hittar ett nytt kommentarsverktyg på Alternativ-menyn där du kan filtrera bort kommentarer på dina inlägg med ord du uppfattar som stötande eller olämpliga. Du kan välja att filtrera bort kommentarer baserat på en standardlista med ord och du kan även skapa egna ordlistor.”

Alla Instagramanvändare kan alltså själva välja vilka ord de uppfattar som stötande och lägga in dessa i filtret, så att följare inte kan använda dem i kommentarerna. Sedan tidigare har det varit möjligt att anmäla och ta bort kommentarer, men med det nya filtret blir det alltså möjligt att förebygga vissa typer av kommentarer.
 

► LÄS MER: Utredare: Straff för näthat


För bara en månad sedan hoppade popstjärnan Justin Bieber av Instagram efter flera hatiska kommentarer. Han var då en av det sociala nätverkets mest populära användare och han hotade först att göra sitt konto privat.
 

► LÄS MER: Så här förändras Instagram

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset