Nytt forum mot mobbning på nätet Sara Arvidsson är projketledare för det nya forumet: ”Hoppas att vi kommer kunna skapa ett schysst klimat där folk känner sig trygga och delaktiga.”
Nytt forum mot mobbning på nätet Sara Arvidsson är projketledare för det nya forumet: ”Hoppas att vi kommer kunna skapa ett schysst klimat där folk känner sig trygga och delaktiga.”

Ingen känner till ungdomars internetvardag som ungdomarna själva. Därför är ett forum där unga diskuterar kränkningar mycket effektivt för att stoppa nätmobbning. Det tror skaparna av inteokej.nu, som lanserades på onsdagen. – Jag hoppas att vi kan erbjuda en frizon, säger projektledaren Sara Arvidsson.

”Att bli kallad hora på Ask.fm är inget jag reagerar på längre, det händer hela tiden så jag är van.”
”När jag postar grejer på Snapchat så är jag inte så noggrann för man kan ställa in hur lång tid den andra kan se vad man skickat.”
”Vissa blir personlighetsförändrade på nätet, taskiga typ.”

Det är något av allt som elever har sagt om sina upplevelser av internet under ett av skolbesöken som den Malmöbaserade föreningen Spiritus Mundi genomfört.

Klockan 12 på onsdagen lanserade organisationen inteokej.nu, en community för unga som vill prata om internets mörka sidor. 
– Såvitt jag vet finns det inte något svenskt forum där unga kan diskutera kränkningar och mobbning på nätet med andra unga. Ingen känner till ungas vardag på internet som de unga. Här ska vi vuxna hålla oss i bakgrunden, säger projektledaren Sara Arvidsson.
– Jag hoppas att vi kan erbjuda en frizon och en fristad där de öppet kan prata om sådant som är svårt att diskutera på andra ställen.

Inteokej.nu är helt anonymt. Användarna registrerar sig med ett smeknamn och får sedan en anonym avatar som profilbild. 
– Det finns andra forum där man använder sina riktiga identiteter. Här vill vi att unga ska kunna dela med sig av sina erfarenheter och ge råd så fritt som det bara går, säger Sara Arvidsson.

Precis som på Facebook kan användare flagga opassande inlägg. Forumet ska modereras av personal på Spiritus Mundi.
– Visst finns det en risk för kränkningar även på vårt forum. Men vi hoppas att vi kommer kunna skapa ett schysst klimat där folk känner sig trygga och delaktiga. 

På sajten kommer det även att finnas ett poängsystem som belönar aktiva medlemmar som skriver uppskattade inlägg. 
– Responsen på projektet har varit väldigt bra hittills. Förhoppningsvis kommer inteokej.nu att bli ett verktyg för unga för unga i att hantera svåra saker på nätet, säger Sara Arvidsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset