Colombias president Juan Manuel Santos skakar hand med Farcledaren Timoleón Jiménez, när det förra fredsavtalet slöts i Havanna. Arkivbild.
Colombias president Juan Manuel Santos skakar hand med Farcledaren Timoleón Jiménez, när det förra fredsavtalet slöts i Havanna. Arkivbild.

Regeringen i Colombia och Farcgerillan är eniga om ett nytt fredsavtal, enligt de båda parterna.

Det innehåller nya förslag om olika samhällssektorer, jämfört med det avtal som röstades ned i en folkomröstning för sex veckor sedan.

"Vi har nått ett nytt, slutligt avtal för att avsluta den väpnade konflikten som innehåller ändringar, preciseringar och förslag som föreslagits av flera olika delar i samhället", säger båda sidorna i ett gemensamt uttalande.

Efter det överraskande resultatet i folkomröstningen har de båda parterna fört samtal om ett nytt avtal för att få ett slut på det över 50 år långa inbördeskriget.

Beskedet tas emot med glädje i Norge, som ingår i den grupp länder som ombetts att hjälpa till att medla i förhandlingarna.

"Jag är glad över att parterna har nått ett nytt fredsavtal baserat på de förslag som har kommit i den nationella dialogen. Avtalet innebär en ny möjlighet för Colombia att avsluta årtionden av konflikt. Det är viktigt att det internationella samfundet stöder genomförandet", säger utrikesminister Børge Brende i ett pressmeddelande, enligt NTB.

De inledande fredssamtalen mellan regeringen och Farc påbörjades i november 2012 och landade i år i ett avtal som beskrevs som historiskt, men som alltså senare röstades ned.

Trots det gick Nobels fredspris i år till Colombias president Juan Manuel Santos. Han prisas för insatserna för att få slut på konflikten i landet.

Colombias regering för även fredssamtal med den näst största rebellgruppen i landet, ELN.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset