Under en skallgång i våras hittade Missing People kvarlevorna efter Marina Johansson. I helgen fann dykare en tomhylsa i en sjö inte långt från Marinas bostad – som kan vara ett nytt spår i jakten på mördaren. Frivilliga som engagerar sig är viktiga för hela samhället, menar Jerzy Sarnecki, kriminolog.

Marina Johanssons kvarlevor hittades  i våras. Foto: polisen/scanpix

Det var i söndags som dykare från frivillighetsorganisationen  Missing People hittade en nio millimeters tomhylsa i gyttjan på botten av sjön Ålevattnet i Stenungsund. Nio millimeter är samma kaliber som det vapen Marina Johansson misstänks ha mördats med.

– Dykarna kände sig ganska säkra på att de skulle hitta något mer och nu hittade de den här hylsan, men det är inte säkert att den har något med vapnet i sig att göra, eller hennes fall. Men det är ju någonting, säger Jessicka Kangasniemi, ordförande för Missing People. 

Polisen i Västra Götaland bekräftar att man har tagit emot tomhylsan och att den ska undersökas, men kan inte uttala sig om huruvida man kommer att genomföra egna sökningar i sjön. Under tiden kommer Missing People att fortsätta sina dykningar. 

– Vi hoppas ju att vi ska hitta vapnet och man ska få ett avslut där, säger Jessicka Kangasniemi. 

Missing People har sedan starten i januari genomfört ett 50-tal skallgångar efter försvunna personer, ofta på initiativ från anhöriga och i samarbete med polisen. 

– I de allra flesta fall hittar vi personen, eller vad vi söker efter. I personer är det bara tre som ännu inte är återfunna som vi varit inblandade i, säger Jessicka Kangasniemi.

Frivillighetsorganisationer som arbetar mot till exempel brottslighet vid sidan om myndigheterna spelar en viktig roll i samhället. under kontrollerade former. Det menar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet. 

– En del organisationer gör obetvivlat nytta, andra kanske inte gör nytta, men markerar ändå en form av engagemang. Det här är olika delar av det civila samhället och det måste finnas där om samhället ska kunna fungera, säger han. 

– När det sedan visar sig att de hittar bevis i sådana mål där polisen inte hittar bevis, då är det ju väldigt allvarligt för polisen, säger Jerzy Sarnecki.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset