Kyrkviken i Arvika där Kevin hittades mördad.
Kyrkviken i Arvika där Kevin hittades mördad.

Kläderna som fyraårige Kevin hade på sig då han mördades 1998 har hittats hos polisen. Fyndet har skickats på dna-undersökning och ska förhoppningsvis kasta nytt ljus över vad som hände under pojkens sista dag i livet.

Den oväntade upptäckten gjordes när den nya polisutredningen gick mot sitt slutskede, rapporterar SVT Nyheter.

– Hos polisen hittade vi en låda från den tiden som egentligen skulle ha förstörts, kläder som fanns i anslutning till kroppen, säger utredningsledare Tomas Johansson till SVT.

LÄS MER: Fallet Kevin: Polisen pressade småbarn

Den nya utredningen, som består av åtta utredare, har hållit ett femtiotal förhör och den väntas vara klar någon gång i februari, enligt SVT. Resultatet av dna-analysen har dröjt och därför har man valt att vänta med att presentera svaren.

– Bröderna är ju utpekade så det är det vi riktat in oss på initialt, men det finns fler spår att titta på och följa upp, säger Tomas Johansson.

Det var i maj förra året som åklagarkammaren beslutade att återuppta förundersökningen. Detta efter att den ursprungliga utredningen fått hård kritik, bland annat i SVT-dokumentären “Fallet Kevin”. Enligt kritiken hade utredarna på lösa grunder pressat fram ett erkännande av två bröder, fem och sju år gamla, och deras skuld blev aldrig rättsligt prövad.

LÄS MER: Nu talar bröderna ut om Kevin-fallet: Polisen får gärna be om ursäkt

Mordet på Kevin

Den 16 augusti 1998 hittas fyraårige Kevin död i bostadsområdet Dottevik i Arvika. Först tror polisen att det handlar om en olycka och sedan ett sexualbrott, men utreder sedan om barn kan ha dödat honom.

Den 22 augusti förhörs två bröder, fem och sju år gamla för första gången. I början förhörs de som vittnen. Polisen har senare två tonåringar, en 13-åring och en 14-åring, som huvudmisstänkta. Senare, i oktober går polisen ut med att bröderna har erkänt mordet.

Den 2 november 1998 avslutas fallet, men åklagaren väckte aldrig bevistalan och brödernas skuld blev aldrig rättsligt prövad.

19 år senare kommer det fram i SVT:s ”Fallet Kevin” att bröderna pressades av poliser i många och långa förhör. De fick heller inte ha något målsägarbiträde närvarande, ofta fick föräldrarna inte vara med.

Källa: TT

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott mord