The Chedi rymmer ett av världens största och bästa spa- och rekreationscenter, ett flertal restauranger, en exklusiv vinbar, ett kombinerat bibliotek 
och cigarrum, en vidlyftig ostkällare mm.
The Chedi rymmer ett av världens största och bästa spa- och rekreationscenter, ett flertal restauranger, en exklusiv vinbar, ett kombinerat bibliotek och cigarrum, en vidlyftig ostkällare mm.

Andermatt vs St. Moritz Med lodgelyx i storformat och design och arkitektur i framkant slår hotell The Chedi an tonen för det nya Andermatt. Medan anrika Kulm vilar tryggt i St. Moritz lyxiga famn. Jag har kommit för att avnjuta båda.

The Chedi är en del av den egyptiska fastighetsmagnaten Samih Sawiris kolossalsatsning på den schweiziska alporten Andermatt som under hundra år härbärgerat stationerad militär. På många sätt är det nya Andermatt motsatsen till St. Moritz nedärvda lyx och långa turisthistoria.

Jag anländer till ortens tågstation sent på eftermiddagen med anslutning från Zürich. Som alltid i det här landet håller tågen tidtabellen trots ett antal tågbyten på vägen. Sista sträckan dras tågsättet av kugghjul i den starka lutningen.

Jag går den korta biten upp till The Chedis upplyst välkomnande fasad. Efter incheckning och ett värmande bad är jag redo för utomhuskylan igen. Jag promenerar igenom de gamla delarna av Andermatt, korsar bron över Reuss, besöker den fina lilla kyrkan och fascineras av kontrasterna mellan klassisk alparkitektur med bastanta hus i lärkträ och sten, chalets med fjällfasader och supermoderna nybyggen i glas och rostig stål.

Efter en lätt middag läser jag den nästan osannolika historien om fastighetsmagnaten Samih Sawiris och hans satsning på Andermatt. Han bjöds först hit som rådgivare. Lokalt brottades man då med frågan hur orten skulle utvecklas efter att 17 000 militärer lämnat dalen och skapat ett infrastrukturellt vakum.

Sawiris såg genast potentialen och lovade att investera runt fyra miljarder schweizerfrancs för att utveckla Andermatts infrastruktur. Nu har projektet kommit halvvägs och en ny alport börjar ta form.

– Med femstjärniga The Chedi vill vi attrahera samma gäster som normalt söker sig till St.Moritz och Zermatt, säger Samih Sawiris.

Hotel Kulms entre glimmrar inbjudande i den St. Moritzska natten.

The Chedi erbjuder allt ifrån dubbelrum till enorma lyxsviter på cirka 300 kvm, vissa ägda av internationella investerare. Projektet är undantaget den så kallade Lex Koller; en lag som förhindrar icke-schweizare att köpa egendom och fastigheter i landet.

Nästa dag skiner solen. Efter en snabb frukost beger jag mig till hotellets loungeliknande skiduthyrning. Det blir en fin förmiddag i pisten med lunch i backen. Men molnen hopar sig och sikten försämras. Dags för reservplanen.

Jag åker hela vägen ner till basstationen, blir upphämtad av hotellets svarta minibuss. Efter ombyte hinner jag precis med Andermatts après-ski-tåg till Disentis. Tåget rullar ut från stationen 13.28 och jag får in ett glas champagne. Molntrasorna börjar skingra sig och efter ungefär en kvart passerar vi Oberalppass. Vill du inta lunch här kliver du bara på nästa tåg som passerar en timme senare.

Baren är lika lång som tågvagnen och kyparen är pratglad och flink. Solen lyser nu in genom panorama- fönstren och det gnistrar i raden av flaskor. På andra sidan tornar alpmassiven upp sig och vi glider fram längs berget i behaglig fart.

Framme i Disentis hinner jag med en fin promenad. Och att ta ut kontanter. Det är ju après-ski på vägen tillbaka också.

Tåget rullar ut från stationen 13.28 och jag beställer ett glas champagne.

St. Moritz
Jag stirrar ut i det tilltagande mörkret och får en skymt av den berömda Landwasser-viadukten innan tåget slukas av tunneln. En halvtimme senare rullar vi in på huvudstationen i St. Moritz. Jag letar efter mitt namn bland de livréklädda chaufförernas skyltar. Tio minuter senare anländer jag med stil till anrika hotel Kulm i centrala St. Moritz.

Fem stjärnor här också men det är stjärnor från en annan lyxgalax. Och tid. Hotel Kulms inredning är mer traditionell än på The Chedi och härrör gissningsvis från sent 1990-tal, vissa delar tidigare än så.

I korridorerna hittar man stolar, pokalskåp och detaljer från Kulms långa historia som hotell på orten. Hotellet ska genomgå en ansiktslyftning inom kort, får jag veta.

Det är dags för middag. Jag byter om och hinner med en gin & tonic i den ombonade baren innan middagen i stora bankettliknande matsalen. Kring de runda borden dinerar sällskap, familjer och ibland hela släkter. Intill mitt mindre bord äter ett antal ensamma äldre damer. Har jag hamnat på änkehyllan? Kanske skulle jag följt bartenderns råd och ätit på ‘the K by Tim Raue’ pop-up restaurangen som ligger en trappa ner. Men det här har också sin charm och jag nickar vänligt men diskret åt närmaste änka.

Efter en rundtur på byn siktar jag på en sängfösare på Pavarotti & Friends vinbar men stället är abonnerat. Det får bli en tidig kväll, jag har stämt möte med en skidguide vid Chantarella-liften nästa morgon.

Ett holländskt TV-team filmar och firar en fin dag ombord på Andermatts après-ski-tåg till Disentis.

När guiden Christophe Gaudet och jag tar första liften upp är himlen blå och utsikten vykortslik. Vi betar av både pist och offpist i rasande fart. Efter att ha åkt igenom en stor del av området är det dags för lunch på den trevliga restaurangen Montesama som ligger mitt i backen. Rösti-portionen är rejäl och ölen stor och stark och eftermiddagen ägnas i princip åt att åka ned måltiden. I liften berättar Christophe om guidade turer för ett klientel som spelar i en annan liga än de flesta.

»Många är duktiga åkare« säger han.
»Värre kan det vara med livvakterna.«

Christophe pekar snett nedåt backen. Därnere bor många kända, säger han. Fiatfamiljen Agnello till exempel, Grimaldis hus ligger där borta, Robert De Niro och en hel del oligarker håller till här.

»Det där, säger Christophe och pekar på ett chalet, gick för (fantasisumma schweizerfrancs).« Han ser min skeptiska min och pekar med staven på en Range Rover långt därnere.

»Där är garaget« säger han.
»Hiss upp, sju våningar totalt – hela vägen upp till själva chalet. Det är många hundra kvadratmeter insprängda i berget under huset.«

Vi åker vidare. Efter en avrundande afterski tackar jag Christophe för en suverän skiddag. Kulms svarta van står redan och väntar på att ta mig till hotellet. Föraren tar hand om utrustningen. Jag har redan vant mig vid skidåkning St. Moritz-style.

I St Moritz, missa inte:

La Baracca God afterski-öl och prima Tagliata di Manzo vid den gamla gotthardtunnelbaracken nere på parkeringen vid Signal-liften.

Hotel Badrutt’s Palace – Afternoon tea får dig att tänka på Harry Potter och champagneprovningen lämnar inget övrigt att önska.

Pavarotti & Friends – vinbar med kallskuret och en och annan operasång (om du har tur).


Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset