Frankrike vill motverka anorexi och snedvridna kroppsideal med ny lag.
Frankrike vill motverka anorexi och snedvridna kroppsideal med ny lag.

Frankrike vill införa en lag som gör det straffbart att anlita trådsmala modeller. Böter upp till 75 000 euro och fängelse ska hjälpa i kampen mot snedvridna kroppsideal i modebranschen.

Italien, Israel och Spanien har alla infört böter för de modeagenturer som anlitar modeller som är alltför smala. Modeller med ett BMI under 18,5 får heller inte användas i reklam eller gå på catwalken. Israel, som var först ut med att förbjuda användandet av undernärda modeller, vill därigenom motverka aneroxi och snedvridna kroppsideal.

– Att vara vacker betyder inte att vara undernärd, skönhet borde inte vara anorektisk, sade parlamentsledamoten Rachel Adato i mars när parlamentet införde lagen, skriver DN.

Nu verkar det även som det ledande modelandet Frankrike vill ansluta sig i kampen mot de sjuka idealen, skriver BBC. Den franska nationalförsamlingen överväger att förbjuda designers och modehus att arbeta med modeller som har ett BMI under 18.

►LÄS MER: Många modeller är för smala

För att säkerställa att lagen efterföljs vill de även att modellerna vägs regelbundet. De arbetsgivare som inte håller sig till lagen ska bestraffas med böter i upp till 75 000 euro eller fängelse i upp till sex månader.

Straffet kan tyckas hårt, men när det ställs mot det faktum att 40 000 personer i Frankrike har anorexia och 90 procent av dem är tonåringar, krävs det drastiska åtgärder för att vända utvecklingen. Det menar Olivier Veran, politikern och initiativtagaren till förslaget, enligt Daily Mail.

– Webbsidor som uppmuntrar unga kvinnor att gå ner i vikt borde också förbjudas, säger han.

►LÄS MER: Förbjud sjukt smala modeller

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset