Personer drabbas av Gooligan genom att de laddar ner appar med viruset i från tredjepartsappbutiker.
Personer drabbas av Gooligan genom att de laddar ner appar med viruset i från tredjepartsappbutiker.

Under onsdagen meddelade säkerhetsfirman Checkpoint att ett nytt androidvirus under namnet Gooligan knäckt säkerheten hos över en miljon Google-konton. Enligt Checkpoint infekteras 13 000 enheter varje dag.

Ett nytt androidvirus som går under namnet Gooligan har knäckt säkerheten hos över en miljon androidanvändares Google-konton. Det meddelade säkerhetsfirman Checkpoint under onsdagen. Enligt Checkpoint drabbas ungefär 13 000 nya enheter av viruset varje dag.

► LÄS MER: 6 tips på hur du får mer lagringsutrymme på din mobil
Gooligan ger hackare möjligheten att ta över en persons Google-konto för att till exempel stjäla deras e-post, installera appar från Google play för att ge dessa en hög ranking eller installera appar med reklam i.

Personer drabbas av Gooligan genom att de laddar ner appar med viruset i från tredjepartsappbutiker. Tredjepartsappbutiker som Aptoide är ofta attraktiva för androidanvändare då de ofta gör att du kan ladda ner appar som kostar pengar gratis. Nackdelen med dessa är dock att tredjepartsbutikerna ofta har dålig säkerhet och inte alltid verifierar apparna i sina butiker.

Gooligan fungerar så att viruset när det installeras utnyttjar en lucka i tidigare androidversioners säkerhet för att ge sig administratörsrättigheter. Enheter som använder sig av Android Jellybean, Kitkat och Lollipop kan drabbas av viruset, 74 procent av alla enheter som används idag har någon av dessa Androidversioner.

Checkpoint har skapat en speciell sida där du kan skriva in e-postadressen som är kopplad till ditt Google-konto för att se om du är drabbad av Gooligan. Den nås på https://gooligan.checkpoint.com/

Har du blivit drabbad ska du göra som följande

1. Kontakta en expert och be att få din mobils operativsystem ominstallerat, så kallat ”flashat”. Den som inte är van vid att göra processen bör inte försöka sig på den själv, då den är relativt komplicerad.

2. Ändra sedan lösenordet på ditt Googlekonto.

► LÄS MER: Tre mobilmyter som du inte längre behöver tro på

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset