På Stockholms spelmuseum får du själv testa på spelen.
På Stockholms spelmuseum får du själv testa på spelen.

Nintendos klassiska spelkonsol NES fyller nu 30 år i Sverige. Super Mario och andra spelhjältar firas på nytt museum.

Henry Lundholm

Daniel Grigorov och Tobias Bjarneby ligger bakom Stockholms spelmuseum som nu har premiär.

För 30 år sedan släpptes den numera klassiska, 8-bitars NES (Nintendo Entertainment System) i Sverige. För en generation var det den första kontakten med tv-spel och början på en långvarig kärleksrelation.
 

► LÄS MER: Nintendo firar 30 år i Sverige – här är klassiska spelen vi aldrig glömmer


Super Mario, Link och Mega Man är exempel på välkända spelhjältar som nu gjorde entré i svenskarnas medvetande. Och trots en enorm teknisk utveckling av både grafik och datorkraft sedan dess, finns det ett större intresse i dag än på många år för det pixliga retroutseendet som de första tv-spelen bjöd på.

– Jag tror att det alltid kommer en motreaktion. Om grafiken blir allt mer realistisk och högupplöst så finns det så klart en publik som uppskattar det, men plötsligt kan det också kännas jättehäftigt med något som känns helt annorlunda, som ”Minecraft” är ett så bra exempel på, säger journalisten Tobias Bjarneby som skrivit om tv-spel i 25 år, sedan han som 17-åring började skriva för Nintendomagasinet.

Han och kollegan Daniel Grigorov är intitiativtagare till Stockholms spelmuseum, som öppnar dörrarna den 1 september, på dagen 30 år sedan NES lanserades i Sverige. Senare i höst släpps dessutom en ny version av den klassiska Nintendokonsolen.

– För inte så längesedan handlade spel om hur högupplöst det var eller hur nära film det ligger visuellt. Nu märker vi att den nya generationen bryr sig inte om det där, de tittar på uttrycket i stället, säger Daniel Grigorov.

– Även om vi jobbat med det här länge så blir vi överraskade hur folk på nytt upptäcker saker. Det är extremt roligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik