Det nyinstiftade litteraturpriset Nine Dots Award delas ut till böcker som inte har skrivits än. Arkivbild.
Det nyinstiftade litteraturpriset Nine Dots Award delas ut till böcker som inte har skrivits än. Arkivbild.

Ett nytt internationellt litteraturpris med en annorlunda premiss har instiftats. Det som skiljer Nine Dots Prize från till exempel Bookerpriset är att prissumman på motsvarande 890 000 kronor går till en bok som inte har skrivits än.

Nine Dots Prize, uppkallat efter ett klurigt pussel, har instiftats av välgörenhetsorganisationen Kadas Prize Foundation i samarbete med Cambridge University Press. Syftet är att främja forskning i "viktiga men försummade frågor som är relevanta för samtiden", skriver The Guardian.

Författaren som vill kamma hem prissumman, och bli utgiven, måste besvara frågan "gör digitala teknologier politik omöjlig?" på 3 000 ord samt bifoga en synopsis för hur argumentet kan ligga till grund för en bok.

– Vi vet inte hur många bidrag vi kommer att få in, men vi hoppas att pengarna kommer att locka uppmärksamhet. Många skribenter i olika fält kanske inte betraktar sig som bokförfattare, men de kan ha starka argument som de vill presentera, säger David Runciman, professor i politik vid Cambridge University och del av den jury som bedömer bidragen.

Den första vinnaren av Nine Dots Prize kommer att tillkännages i maj nästa år, sedan kommer tävlingen att återkomma med nya frågor varannat år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset