Antarktis pingviner kommer att få en större trygghet i ett marint havsreservat tre gånger större än Sverige.
Antarktis pingviner kommer att få en större trygghet i ett marint havsreservat tre gånger större än Sverige.

Pingviner, valar och jättebläckfiskar är några av invånarna i världens senaste naturreservat – som är tre gånger så stort som Sverige.

Tjugofyra länder och EU har kommit överens om att skapa det marina reservatet i Rosshavet i Antarktiska oceanen, som rymmer över 10 000 olika arter. Reservatet ska omfatta 1,55 miljoner kvadratkilometer, vilket motsvarar 12 procent av oceanen – som även kallas Södra oceanen och Södra ishavet.

"Det marina naturreservatet i Rosshavet kommer att skydda ett av de sista oförstörda, vilda havsområdena på jorden, med en marin mångfald utan motstycke och som hyser ett levande bestånd av pingviner, sälar, valar, sjöfåglar och fiskar", säger USA:s utrikesminister John Kerry i ett uttalande.

Samtliga parter var tvungna att godkänna avtalet, som slöts under organisationen CCAMLR:s årsmöte i Hobart, Australien, efter tre år av försök. Forskare och aktivister beskriver avtalet som en milstolpe i den globala kampen för att skydda världens marina mångfald. Ryssland har exempelvis blockerat fem tidigare förslag.

Det blir helt förbjudet att fiska på en 1,1 miljoner kvadratkilometer stor yta, och i resten av reservatet kommer det endast att vara tillåtet att fiska en del krill och sågfisk.

/TT
Naturreservatet är tre gånger så stort som Sverige.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset