Snön fortsätter att falla över landet.
Snön fortsätter att falla över landet.

Ännu en snösmocka har slagit till med kalla vindar, dålig sikt och upp till en decimeter snö på flera håll. Under tisdagen har flera olyckor inträffat och Trafikverket har gått ut med en uppmaning till bilister att hålla sig borta från vägarna. Under resten av veckan väntas ännu mera snö.

Under tisdagen har snön öst ner och SMHI har utfärdat klass 1-varningar för flera län: Stockholm, Södermanland, Östergötland, Skåne, Västra Götaland, Bohuslän och Kalmar samt för Jämtlandsfjällen. På sina håll har det blåst rejält också vilket medför risk för drivbildning och gör det rejält kallare än vad termometern visar.

Och snön och kylan i Sveriges södra och östliga delar fortsätter, enligt Martin Hedberg, meteorolog och chef vid Vädercentralen.

– Situationen med ostliga och nordostliga vindar kvarstår. Det kommer inte att vara snöfall hela tiden, men det kommer att falla nya sjok fram till och med helgen. Det går lite i vågor. Samtidigt ligger högtrycket kvar över Norrlands inland och ger klart väder där, säger han.

Vinden kommer dock mojna något, men det finns fortfarande risk för drivbildning och dålig sikt på vägarna.

– Det kan vara olika förhållanden på samma vägsträcka. Det kan vara en passage där det är helt fritt från snö för att den blåst bort, men några hundra meter längre fram kan det vara drivor på flera decimeter och snö som blåser omkring så att det bildas snörök, säger Martin Hedberg.

LÄS MER: Masskrock och inställda flyg när snökaoset drog in

Trafikverket har larmat om mycket svårt väglag på flera vägsträckor, bland annat i Stockholmsområdet och i Uppsala län, Västmanland, Östergötland, på Gotland och norr om Göteborg. Trafikverket har även kallat in sex bandvagnar till Stockholm i beredskap för att hjälpa fordon i nöd. På tisdagsförmiddagen avrådde man bilister från att ge sig ut i drabbade områden om det inte är absolut nödvändigt.

– Vid sådant här väglag ska man fundera på om man inte kan flytta sin resa till dess att det är röjt och att det har slutat snöa. Det valet är det inte säkert att man har, men då ska man hålla sig informerad om störningar, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.

Han uppmanar alla som ändå måste ge sig ut i trafiken att ta det försiktigt.

– Väldigt många olyckor sådana här dagar har som gemensam faktor att man håller för litet avstånd. Det behöver bara hända att någon är osäker på vägen eller att det kommer ut ett djur så åker bilar ihop. Hade man hållit avstånd hade man klarat den där situationerna bra.

I det besvärliga väglaget har flera trafikolyckor inträffat. Vid 12-tiden inträffade en allvarlig olycka på E22 vid Åkarp och två personer fick föras till sjukhus med ambulans, skriver Aftonbladet. På E4 har det varit stopp och köbildningar i både Stockholm och Timrå efter olyckor, skriver Expressen. I Dalarna har en personbil och en ambulans krockat på riksväg 50 mellan Borlänge och Ludvika, rapporterar Dalarnas Tidning. Enligt polisen var det extremt halt och rådde dålig sikt på platsen.

LÄS MER: Ovanligt mycket snö på flera håll

I Kalmar och Kronobergs län har Trafikverket ställt in trafiken på flera tågsträckor efter SMHI:s varningar. Stockholm har pendel- och tunnelbanetrafiken drabbats av flera stopp, förseningar och inställda tåg, rapporterar SVT Nyheter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset