Social insatsgrupp: Socialt insatsprojekt förändrade hans liv Samuels liv var på god väg utför i kriminalitet och drogmissbruk, tills han erbjöds att delta i polisens och socialtjänstens gemensamma insatsprojekt. Det blev en vändpunkt.
Social insatsgrupp: Socialt insatsprojekt förändrade hans liv Samuels liv var på god väg utför i kriminalitet och drogmissbruk, tills han erbjöds att delta i polisens och socialtjänstens gemensamma insatsprojekt. Det blev en vändpunkt.

För två år sedan greps Samuel för ett väpnat rån och erbjöds att vara med i en social insatsgrupp. Det blev vändpunkten och början på ett nytt liv. I dag har Samuel brutit med sitt kriminella förflutna och ser en framtid med utbildning, jobb och familj. –  Det har förändrat mitt liv, säger han.

Maskerade och beväpnade med knivar rusade Samuel och några kompisar in i en livsmedelsbutik.

Efter att ha kommit över en större summa pengar flydde de springandes från platsen.

Pengarna spenderades de kommande dagarna på droger, mat och kläder – precis som vanligt.

Men till sist tog festen slut och han greps misstänkt för väpnat rån.

Skolbetygen var då körda i botten och allt handlade om att fördriva tid och att begå nya brott för att få ihop pengar till droger.

–  Just då brydde jag mig egentligen inte om någonting. Jag började lära känna fel personer och var på väg upp. Vi lärde oss mycket från de äldre och vi ville bara göra mer och mer, säger Samuel, som var välkänd hos polisen.

Då kom vändpunkten.

Polisen hade precis sjösatt ett riksomfattande pilotprojekt med sociala insatsgrupper och Samuels profil stämde. Han erbjöds att vara med och tackade ja.

–  Först såg jag det bara som en lätt utväg för att slippa samhällstjänst. Men sen lärde jag känna folk och då gick det bättre, säger Samuel.

Sekretessen mellan polis och socialtjänst bröts och Samuel fick inställa sig på regelbundna möten där skolan och även hans mamma var med.

Han tvingades bli drogfri och bröt sakteligen med sitt gamla umgänge och den kriminella världen.

Samtidigt hade han möjlighet att dygnet runt höra av sig till sin poliskontakt.

Nu har två år gått och i stället för gänget står skolan, idrotten och familjen i centrum, enligt Samuel själv.

–  Det här har hjälpt mig mycket, det har förändrat mitt liv. Nu står jag familjen väldigt nära och försöker även vara en förebild för mina syskon, säger han.

Han är inte säker på hur hans framtid sett ut utan hjälpen han fått.

Däremot tror han att fler än honom själv påverkats.

–  Om jag skulle fortsätta med kriminaliteten skulle min lillebror göra samma sak. Jag tänkte att om jag slutar blir det bättre både för mig och för honom, säger Samuel.

FOTNOT: Samuel heter egentligen något annat.

Närpoliserna: Vi arbetar dygnet runt

Närpoliserna Frida och Mattias har arbetat med sociala insatsgrupper sedan pilotprojektet startade på regeringens uppdrag för två år sedan.

För dem har det inneburit ett helt nytt sätt att fånga upp kriminella ungdomar i närområdet. Men det har också varit mycket slit på dygnets alla timmar då de ständigt är nåbara och inte får något extra betalt.

–  Ibland får man samtal mitt i natten och det har även förekommit mordhot. Men det här gör man för att man vill, annars går det inte, säger Frida.

Båda närpoliserna är överens om att samverkan mellan framför allt socialtjänst och skola har skapat nya möjligheter att kunna hjälpa ungdomarna och försöka få dem att bryta sina mönster.

Men de understryker också att långt ifrån alla passar in på profilen.

Individen måste bland annat gå med på att bryta sekretessen, bli drogfri och även gå på regelbundna möten.

–  Det krävs väldigt mycket av alla inblandade. Men kan man få en person att sluta begå brott och förhindra att andra drabbas är allt värt det, säger Frida.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset