Seamus Heaney Postmuseet i Stockholm 2004. Arkivbild.
Seamus Heaney Postmuseet i Stockholm 2004. Arkivbild.

Den nordirländska staden Bellaghys gamla polisstation har byggts om till ett stort center tillägnat bygdens store son, poeten och Nobelpristagaren Seamus Heaney (1939–2013). "Seamus Heaney Homeplace" är drygt 2 000 kvadratmeter stort och ska fungera både för turister och för lokalbefolkningen, skriver The Guardian.

Centret, som invigs den 30 september, är i huvudsak finansierat med offentliga medel och rymmer förutom en utställning även inspelningar med Heaney själv och med andra som läser hans poesi. Dessutom arrangeras en särskild programverksamhet utifrån Seamus Heaneys poesi.

Heaneys familj har bidragit med bilder, böcker och annat material. Utanför byggnaden finns en utsiktsplats med vy över de marker som Heaney ständigt återvände till i sina dikter. Hans vän, poeten, Michael Longley, hoppas att Seameus Heaney Homeplace ska bli en ekokammare för Nobelpristagarens poesi.

Anne-Marie Campbell, regional kulturchef, minns Heaney, professor i Oxford, som "en väldigt vanlig man som kunde tala med alla på alla nivåer".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset