Telomererna skyddar arvsmassan, deras längd är kopplad till cellens åldrande. 
Telomererna skyddar arvsmassan, deras längd är kopplad till cellens åldrande. 

Det nya testet har utvecklats av forskare på Harvard och Northwestern University – och avslöjar om du får cancer inom 13 år, skriver The Telegraph.

Forskarna har kommit fram till att de personer som utvecklar cancer har kortare telomerer, det vill säga de ändar på kromosomerna som skyddar dna:t.

Ändarna, som skyddar, var också slitnare hos personer med cancer. Enligt forskarna såg de ut att tillhöra personer som var 15 år äldre, rapporterar The Telegraph.

I studien gjordes mätningar på 792 personer under en 13-årsperiod. 135 av dem insjuknade under den tiden i cancer, alla hade de liknande förändringar av telomererna. De åldrades mycket snabbare än hos de friska personerna för att sedan, några år före cancerdiagnosen, stanna av i åldrandet. 

– Vi såg ett starkt samband i mönstret hos flera olika cancertyper, med rätt tester kan de här procedurerna användas för att diagnostisera flera olika typer av cancer, säger läkaren Lifang Hou, forskningsledare från Northwestern University, till The Telegraph.

​Telomererna kan beskrivas som en förutsättning för "evigt liv" eftersom de skyddar kromosomerna. När cellerna delar sig och åldras så blir telomererna kortare, och när de är helt borta dör cellen, enligt en text i Forskning & Framsteg.

Forskningsrapport publicerades i tidskriften Ebiomedicine i slutet av april.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset