En morgon över Pyonyang i Nordkorea. Arkivbild.
En morgon över Pyonyang i Nordkorea. Arkivbild.

Nordkorea misstänks ha genomfört sitt femte kärnvapentest. Seismisk aktivitet har registrerats på landets testplats.– Det är helt klart en explosion, säger Jeffrey Lewis vid Middlebury Institute.

Seismisk aktivitet med en magnitud på över 5,0 har registrerats i närheten av den nordkoreansk testplats Pyunggyeri. Det är samma plats där landets fyra tidigare kärnvapenprov har genomförts, uppger flera länder som undersöker seismisk aktivitet.

Japan och Sydkorea uppger att det rör sig om ett troligt kärnvapentesst. Jeffrey Lewis, chef för Östasienprogrammet för ickespridning vid Middlebury institute of International Studies i Monterey, säger till TT att det inte är någon tvekan om att det rör sig om ett sådant.

– Det hände vid testplatsen, den har inträffat väldigt ytligt, vilket är typiskt för en kärnvapenexplosion, medan ett skalv normalt inträffar djupt. Och den inträffade vid en jämn halvtimme. Och med den styrkan så rör det sig om kärnvapen, säger han.

Nordkorea firar dessutom i dag årsdagen av landets grundande 1948.

– Det är antagligen det kraftigaste testet hittills. USA:s uppskattning av magnituden är 5,3, vilket motsvarar 20-30 kiloton, något kraftigare än den bomb USA släppte över Nagasaki i slutet på andra världskriget.

Uppföljning på tidigare test

Jeffrey Lewis gissar att det här är en uppföljning på testet i januari, då han antar att en blandning av plutonium och höganrikat uran blandats med väteisotoper för att skapa en kompakt och effektiv bomb. På det sättet räcker plutoniumet till flera kärnstridsspetsar.

– Folk säger att de inte tror att Nordkorea kan placera kärnvapen på robotarna, men jag tror att det här testet kan sätta stopp för de spekulationerna. Efter fem kärnvapentest, det här med ordentlig styrka, så finns det ingen anledning att tro att Nordkorea skulle ljuga om det, säger han.

Japan och Sydkorea reagerar

Det sydkoreanska säkerhetsrådet kommer att samlas för att diskutera frågan, enligt Reuters.

Den japanska regeringens talesperson uppger att premiärminister Shinzo Abe gett ansvariga ministrar i uppdrag att samla in och analysera information om händelsen, enligt Reuters. Japanska källor uppger enligt Reuters att man skickat tre plan för att mäta strålning vid platsen.

Oron för ett nytt test fick börsen i Tokyo att vända nedåt, skriver Reuters.

Har utsatts för sanktioner

Sedan Nordkorea började med sina kärnvapenprover 2006 har landet utsatts för fem FN-sanktioner. Förutom kärnvapentesterna har landet också genomfört ett flertal kritiserade robotuppskjutningar, både från land och för någon vecka sedan även från en ubåt för drygt två veckor sedan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset