Förbundskapten Kristján Andrésson har fått in två nygamla tillskott, Kim Ekdahl du Rietz och Kim Andersson, i VM-truppen.
Förbundskapten Kristján Andrésson har fått in två nygamla tillskott, Kim Ekdahl du Rietz och Kim Andersson, i VM-truppen.

Slutspelsträdet har slopats och ersatts av en huvudrunda. Då kliver Sverige – som har sin bästa trupp på flera år – in i handbolls-VM som en av förhandsfavoriterna.

För ganska exakt ett år sedan inledde Sverige sin EM-resa i Kroatien. Kristján Andréssons landslag började med en förlust mot Island, men gjorde därefter en succé och tog hem silvermedaljen.

I EM var upplägget som vanligt. De tre bästa lagen i varje grupp tog sig vidare till huvudrundan – dit de tog med sig de poäng de tagit med de andra lagen som gått vidare – och mötte tre nya lag. Först därefter spelades utslagsmatcher i form av semifinaler och final.

LÄS MER: Andrésson om stenhårda konkurrensen: ”Han har en fördel”

Det utnyttjades av Sverige, som trots lika många förluster som segrar (fyra) tog sig hela vägen till final.

Inga åttondelsfinaler

När VM i Danmark och Tyskland drar i gång på fredag för svensk del är det samma upplägg som gäller – för första gången sedan 2011 i VM-sammanhang. 2013, 2015 och 2017 spelades åttondelsfinaler direkt efter gruppspelet.

– Vi vann fem matcher och förlorade två 2017 och blev sexa och så vann vi fyra och förlorade fyra 2018 och blev tvåa, det är galet märkligt, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Klart: Kim Ekdahl du Rietz gör sensationell comeback i landslaget

Inför VM har regerande EM-tvåan Sverige fått förstärkning. Vänsternian Kim Ekdahl du Rietz är tillbaka i landslaget efter fem år och veteranen Kim Andersson gör comeback efter att ha lagt av i den blågula tröjan efter Rio-OS 2016.

Lägg därtill att mittsexan Andreas Nilsson, som missade EM av privata skäl, åter är med i ett mästerskap.

Jagar första medaljen på 18 år

Med färska meriter i nacken och en av VM:s mest namnkunniga trupper är Sverige en av nationerna det snackas mest om att gå långt i turneringen.

– Vi har förtjänat pressen att vara en nation som ska slåss om semifinalplatser och medaljer, sa Andrésson när Metro träffade honom inför Euro cup i höstas.

LÄS MER: Landslagsherrarna sänkte sin ersättning – för att damerna skulle få samma

Senast Sverige åkte hem med en VM-medalj? Då får vi backa bandet hela vägen till 2001. Bengt ”Bengan” Johansson ledde laget till final mot Frankrike, där det blev förlust.

I helgen genrepade Sverige till VM genom att möta Ryssland två gånger om. 29-18-segern i lördags följdes upp med oavgjort, 29-29, i söndags.

Sveriges trupp till handbolls-VM

Målvakter: Andreas Palicka, Mikael Appelgren, Thobias Thulin.

Vänstersex: Hampus Wanne, Jerry Tollbring.

Mittsex: Andreas Nilsson, Jesper Nielsen, Max Darj.

Högersex: Niclas Ekberg, Mattias Zachrisson.

Vänsternio: Kim Ekdahl du Rietz, Lukas Nilsson, Simon Jeppsson.

Mittnio: Jim Gottfridsson, Linus Arnesson. 

Högernio: Kim Andersson, Albin Lagergren.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om handboll