Capriana McMurray, utanför Hilton hotel i New York, har tagit på sig en fotbollströja med Trumps namn för att fira Donald Trump seger i presidentvalet i USA.
Capriana McMurray, utanför Hilton hotel i New York, har tagit på sig en fotbollströja med Trumps namn för att fira Donald Trump seger i presidentvalet i USA.

Fimpade klimatsatsningar, upprivna handelsavtal och en gränsmur mot Mexiko.Efter Donald Trumps överraskande valseger väntar en ny era i USA.

Scenerna utanför New York-hotellet där Trump utropade sig till segrare liknade inget annat: Rusiga unga män – och några kvinnor – svepte runt med Trumpflaggor och röda "Gör Amerika stort igen"-kepsar. Talkörerna avlöste varandra: "Lås in henne (Clinton)" och "Trump, Trump".

– Jag är så lycklig. . . Han kommer att göra det bra igen. Och han kommer att göra något åt invandringen, sade Capriana McMurray som klätt sig i fotbollströja med Donald Trumps namn och flera politiska knappar.

Rasande arbetare

Hon och övriga miljontals människor som med sin valsedel underkände USA:s politiska etablissemang har enorma förhoppningar. De har lystrat till affärsmannens kontroversiella planer för ett nytt USA – som medier och analytiker dömt ut.

– Det här valet avgjordes av rasande vita arbetare, konstaterar Dale Kuehne, professor i statsvetenskap vid Saint Anselm University i New Hampshire.

– Jag förstår att det kan ses som främlingsfientligt att vilja bygga en mur mot Mexiko och ta kontroll över gränserna. Men det är inte hela bilden. Trump vann för att många amerikaner förlorat sina jobb, för att lönerna är historiskt låga och för att folk kopplar låga löner till öppna gränser.

Statsvetare TT talat med är eniga om att Trump kommer att försöka leverera på löften som gränsmuren, att deportera papperslösa migranter och att riva upp president Barack Obamas sjukförsäkringsreform – som många väljare säger kostar mer än den smakar. Affärsmannen Trump har också sagt att han vill frysa USA:s klimatsatsningar, han har kallat klimatförändringarna för "en bluff". Vidare tänker han "slå ut" terrorrörelsen IS, ta tillbaka jobb som hamnat i låglöneländer och riva upp frihandelsavtal som Nafta.

– Jag tror handelsavtalen är döda. Både Stillahavsavtalet och det som håller på att förhandlas med EU (TTIP), säger Kuhne.

Vem viskar?

En stor utmaning för den politiska novisen Trump, som är mer av en förhandlande pragmatiker än en ideolog, blir att hela det sönderdelade USA efter en historiskt smutsig valrörelse. Trump har skapat rubriker med sina twittrade förolämpningar och sexistiska uttalanden, det finns inget givet recept för hur han ska bygga förtroende.

Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa, säger att det är välkänt att Trump har liten kunskap i politiska sakfrågor och att det därför blir extremt viktigt vem som "viskar i hans öra".

– När han vann partiets nominering var uppfattningen bland kongressens republikaner att de kan ha Trump sittandes i Vita huset, skrivandes under deras lagar. Men de underskattar nog hans behov av att vara i rampljuset.

Relationen till kongressen, där Republikanerna behåller majoriteten i båda kamrarna, är avgörande för Trump om han ska få igenom sin politik. Men hur han hanterar resten av världen är inte desto mindre viktigt. Många väljare hoppas dock på tydlig USA-fokus.

– Vi ska inte bry oss om syriska flyktingar när vi har krigsveteraner som tigger på gatorna, säger försäljaren Jerry Paul Pio utanför Trumps valvaka och sveper sin flagga tätare om sig.

Anders Ahlgren/TT
Capriana McMurray firar Donald Trump seger i presidentval utanför Hilton hotel i New York.
Anders Ahlgren/TT
Jerry Paul Pio röstade på Donald Trump, bland annat då han vill stötta USA:s krigsveteraner. Pio firar valsegern utanför Hilton hotel i New York.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset