Årets sommar satte i går nya, rykande heta, rekord. Och i dag kan det vara dags igen.

Under torsdagseftermiddagen kulminerade SMHI:s termometer i Hästveda på 34,6 grader, nytt årshögsta för Sverige. Det tidigare rekordet, 34,4 grader, sattes i Uppsala den 16 juli.

Och på andra håll har rekorden rykt inte bara för 2018.

– Helsingborg hade i dag (torsdag) 33,2 grader, högsta temperaturen sedan man började mätningarna där 1949, säger Elisabeth Saarnak, jourhavande meteorolog på SMHI.

Där var även det tidigare rekordet, 32,6 grader, från denna sommar. Och på Ölands norra udde var det 31,5, högst där sedan 1947.

LÄS MER: Värmerekord runtom i världen: ”Risk att människor dör” 

Men rekorden kanske inte blir långvariga.

– I morgon (fredag) har vi ytterligare en riktigt varm dag, säger Elisabeth Saarnak.

Det kan komma upp i 33–34 grader.

Sedan kommer åska och skurar in, med tyngdpunkt lokalt i Svealand, men det skruvar ner hettan lite även generellt i landets södra halva.

Och – konstigt nog kan man tycka denna varma och torra sommar – tills vidare sitter de totala temperaturrekorden säkert. Den högsta temperaturen som uppmätts i Sverige förblir 38,0 grader, från den 9 juli 1933 i Ultuna och den 29 juni 1947 i Målilla.

LÄS MER: Efter värmepuckeln – då kommer regnet

Fakta: Rekordhetta

I Sverige har det aldrig varit 40 grader, och i Europa aldrig 50.

Det europeiska värmerekordet innehas av Grekland, där sommaren 1977 kulminerade på 48 grader. Och det svenska rekordet, satt 1933 och 1947, lyder 38 grader.

På flera håll i världen är det inte mycket att skryta med. I Australien har kvicksilvret som högst nått 50,7 grader, i Oodnadatta i delstaten Western Australia den 2 januari 1960.

Världens officiella värmerekord lydde länge 58 grader, från al-Aziziya i Libyen 1922. Det dömdes dock häromåret ut som opålitligt av FN:s väderorganisation WMO. Nu är det officiella rekordet 56,7 grader, satt i Death Valley i Kalifornien den 10 juli 1913.

Källor: BOM, WMO, SMHI.

LÄS MER: Nya vädervarningen: Nu kulminerar värmepuckeln

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset