Viruset kan stjäla dina lösenord.
Viruset kan stjäla dina lösenord.

Återigen sprids ett virus på Facebook maskerat som en videofil. Den som får ett Facebookmeddelande med sitt namn följt av texten "Video 😊" och en länk bör undvika att klicka.

Ett Facebookvirus har återigen börjat spridas i norden, någonting som Nettavisen först kunnat berätta om. Viruset tar sig formen av ett Facebookmeddelande från en vän som påstås innehålla en länk till en video.

LÄS MER: Nytt Facebook-virus riktar sig mot svenskar – sprids via vänner

Meddelandet ser ut som följande: ditt namn följt av texten ”Video 😊” och en länk.

Klickar du på länken kommer du till ett Google-dokument som påstås innehålla en video. Klickar du på den falska play-knappen tas du till en sajt som ser ut som Youtube.

Där uppmanas du att installera ett webbläsartillägg. ”Du måste installera kodförlängningen för att titta på den här videon”, står det.

Installerar du webbläsartillägget kapas ditt Facebook-konto. Ett meddelande precis som det som du fick skickas till alla dina vänner, och då webbläsartillägget ger personen som äger det rätt att ”Läsa och ändra all din data på de webbplatser du besöker” kan det användas för att stjäla personliga uppgifter och ditt lösenord. När webbläsartillägget är installerat försöker hindra dig från att byta lösenord på Facebook.

Har du råkat installera tillägget bör du genast ta bort det. Det gör du som följande:

1. Öppna Chrome.
2 Klicka på knappen med te vertikala prickar uppe i det högre hörnet.
3. Välj ”mer verktyg”.
4. Välj ”tillägg”.

Leta sedan leda på tillägget, som i det här fallet har ett namn i stil med ”Manav” eller ”Mangal” och tryck på papperskorgen. Tryck sedan på ”Ta bort”.

Du bör sedan ändra ditt lösenord på Facebook, någonting du kan göra här.

Ett bra tips är också att sätta på så kallad tvåfaktorsautentisering, någonting som gör ditt konto mycket starkare och säkrare. Så här gör du det.

LÄS MER: Nytt Facebookvirus sprids – så här tar du bort det

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bluff virus