Blodsockertoppar en faktor som kan trigga igång hårväxt hos kvinnor. Här är några till.

Har du hår på fler ställen än vad skönhetsidealet föreskriver? Den mest troliga förklaringen är helt enkelt gener. Hårväxt är som det mesta annat nedärvt från våra föräldrar. Dessutom skiljer det mellan olika folkslag – kvinnor från Medelhavsländer och södra Asien har oftare så kallad utökad hårväxt än de från kaukasiska länger (som Norden) och stora delar av Afrika. 
 
Men det finns även faktorer som har med livsstil, sjukdom och hormonbalans i kroppen att göra. Allt från för många bakelser till dolda sjukdomar kan påverka hårväxt i till exempel ansikte och på bröstet.

För mycket kakor och bakelser
Att äta för mycket godsaker med högt glykemiskt index kan stimulera hårväxten. Ständiga blodsockerchocker kan göra insulinet i kroppen mindre effektivt; kroppen måste producera mer insulin för att göra samma jobb. Ökade insulinmängder kan i sin tur trigga äggstockarna att producera mer manligt hormon, som kan ge ökad hårväxt. Fetma kan utlösa samma process i kroppen.
 
Polycystiskt ovariesyndrom
En hormonrubbning som ger symtom hos upp till var tionde kvinna. Tillståndet är en av de vanligaste anledningarna till fertilitet hos kvinnor. Hos drabbade kvinnor bildas små cystor i äggstockarna och mensen kan utebli eller komma oregelbundet. Sjukdomen kan ge ökade halter testosteron hos kvinnor, vilket leder till ökad hårväxt.
– Om utökad hårväxt orsakas av hormonell obalans brukar den uppkomma på kinder, överläpp, bröst och innanför låret, säger endokrinologen Rina Davison, vid Whipps Cross University Hospital i London, till tidningen Daily Mail. 
 
Testosterongel
Används av män för att öka potensen. Om den överförs på kvinnan är det viktigt att tvätta bort det omedelbart. Annars kan det ge en ökad hårväxt på de utsatta hudområdet.
Testosteron kan också ge som läkemedel till kvinnor i tablettform, mot till exempel högt blodtryck och kan då ge samma symtom.
 
Anorexia
Personer som utvecklat allvarliga ätstörningar kan återfå det tunna lunagohår som människan har under fosterstadiet Forskare har inte kunnat klarlägga vad som är orsaken till detta. En teori är att hårväxten är kroppens sätt att hålla sig varm när underhudsfettet försvinner.
 
Kortison
Kortison är inflammationshämmande och kan ges mot till exempel astma och reumatism. Efter långvarigt bruk kan medicinen ge symtom som viktökning, plufsighet och ökad behåring över hela kroppen.
 
Klimakteriet
När menscykel ebbar ut minskar också det kvinnliga könshormonet östrogen. Balansen mellan kvinnligt och manligt könshormon ändras. Därför kan kvinnor i klimakteriet utveckla behåring i till exempel ansiktet.
 
Källa: FASS, Daily Mail
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset