President Barack Obama vid fredagens kampanjmöte för den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton i Cleveland, Ohio.
President Barack Obama vid fredagens kampanjmöte för den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton i Cleveland, Ohio.

Själva demokratin står på spel, varnade president Barack Obama i en attack mot Donald Trump på ett kampanjmöte för Hillary Clinton i vågmästarstaten Ohio på fredagen.

I ett glödande tal i Cleveland hetsade presidenten mot Trump som en blivande diktator. Obama uttryckte också oro för hur Trumps anhängare kan tänkas reagera vid en förlust i presidentvalet den 8 november.

Den republikanska presidentkandidaten Trump har förklarat att han inte är bunden av normal politisk etikett och slungar i väg allt mer provocerande anklagelser mot demokraten Hillary Clinton och hennes make Bill Clinton.

Obama tog upp den kastade handsken och slog fast att valet också handlar om hövlighet, tolerans, ärlighet, jämlikhet, vänlighet.

– Alla framsteg vi gjort under de senaste åtta åren står på spel. Även demokratin själv, sade han inför en mestadels yngre publik.

På sistone har Trump börjat hävda att massmedia och en "global elit" motarbetar honom, vilket fick Obama att gå loss rejält:

– Kom igen, mannen! Det här är en kille som tillbringat all sin tid med att försöka övertyga alla att han ingick i den globala eliten.

Obama raljerade även över att republikanska kongresspolitiker stillatigande låtit Trump göra sina "galna utspel" – en tystnad för att inte reta upp sina egna väljare:

– Och detta tillät Donald Trump att plötsligt dyka upp.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset