Donald Trump håller sitt segertal.
Donald Trump håller sitt segertal.

Barack Obama har ringt upp sin efterträdare och gratulerat honom till den oväntade segern i det amerikanska presidentvalet. Han bjöd samtidigt in Trump till ett möte i Vita Huset på torsdag.

Där ska de diskutera det kommande maktöverlämnandet. Att få till ett smidigt sådant är en av Obamas mest prioriterade frågor inför nästa år, skriver Vita Husets presstalesperson Josh Ernest i ett uttalande, enligt Reuters.

Trumps kampanjchef Kellyanne Conway beskriver de båda långtida politiska rivalernas samtal som "väldigt varmt".

Obama ringde även till sin partikamrat Hillary Clinton för att uttrycka sin beundran för den starka kampanj som hon bedrivit runt om i landet under valrörelsen, enligt Ernest.

Den avgående presidenten kommer att göra ett eget uttalande senare under onsdagen om valresultatet.

Överraskade

Det var få som trodde att det som skett skulle vara möjligt. Tvärtemot vad de flesta opinionsmätningar indikerat vann Donald Trump presidentvalet.

– Det är dags att sluta sig samman, sade han i sitt segertal.

Donald Trump äntrade talarstolen på valvakan tillsammans med sin fru Melania och son Barron. Republikanen, känd för att väcka heta känslor, hade i segerns stund en helt annan ton än vanligt.

– Jag har just fått ett samtal från Hillary Clinton som gratulerade oss till segern, och jag gratulerade henne och hennes familj för en väldigt hårt utkämpad kampanj. Hon kämpade väldigt hårt.

Nu är det tid för USA att läka såren, sade Trump.

– Till alla demokrater, republikaner och oberoende, säger jag att det är tid att sluta oss samman som ett enat folk.

President för "alla"

Trump hävdar att han kommer att vara alla amerikaners president.

– Som jag sagt från början, vår kampanj var ingen kampanj utan snarare en otrolig och fantastisk rörelse, som utgjordes av hårt arbetade män och kvinnor som älskade sitt land och ville ha en ljusare framtid för sig själva och för sitt land.

– Den utgörs av en blandning av amerikaner från alla raser.

– Vi kommer att påbörja den brådskande uppgiften att återuppbygga vårt land och den amerikanska drömmen.

Samtal från Obama

Trump säger att USA nu kommer att återuppbygga städer, sjukhus och infrastruktur, och kommer att anställa miljontals människor i samband med återuppbyggnaden.

– Vi har en stark plan för ekonomin. Vi kommer att fördubbla vår tillväxt, och samtidigt komma överens med världens länder. Ingen dröm eller utmaning är för stor. USA kommer inte att nöja sig med mindre än det bästa.

Vita Huset har ännu inte kommenterat resultatet. Däremot ringde president Barack Obama upp sin kommande efterträdare efter att det stod klart att han segrat, säger Trumps kampanjchef Kellyanne Conway till CNN. Hon beskriver det som att de hade ett "bra samtal" och att de kommer att träffas senare i veckan i Washington.

Vita Huset har tidigare meddelat att man kommer att göra plats i Obamas schema för ett möte med den tillträdande presidenten.

Mätningarna helt fel

Opinionsmätningarna missade uppenbarligen systematiskt stödet för den republikanske fastighetsmagnaten.

Chuck Todd, rutinerad analytiker på NBC, konstaterade att Trump lyckats ogiltigförklara "alla våra modeller och förutsägelser".

Trump vann inte bara i stora jämna delstater som Florida och Ohio utan även i en viktig stat där demokraten Hillary Clinton troddes ligga bra till: Pennsylvania. Delstaten, med 20 elektorer, har setts som en stark bastion för Demokraterna de senaste årtiondena. Senaste en republikan vann där var 1988.

Den sista delstat som gjorde att Trump nådde över de 270 elektorer som krävs var Wisconsin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset