Obama uttalar sig om Trump från ett pågående Asean-möte i Laos. Arkivbild.
Obama uttalar sig om Trump från ett pågående Asean-möte i Laos. Arkivbild.

Donald Trump tycker att Vladimir Putin är en bättre ledare än president Obama och Hillary Clinton lovar att aldrig gå in med amerikanska marktrupper i Syrien. Detta framkom under en utfrågning i direktsänd tv om kandidaternas säkerhetspolitiska hållning.

Efter tv-utfrågningen underkänner Barack Obama ytterligare en gång Republikanernas presidentkandidat Donald Trump och säger att han inte är lämplig för jobbet som överbefälhavare och president.

– Jag tror inte han är kvalificerad att vara USA:s president och varje gång han talar bekräftas den åsikten, säger Obama, rapporterar AFP.

– Man måste veta vad man pratar om och man måste göra sin hemläxa. När man talar ska det reflektera genomtänkta politiska linjer som kan genomföras, fortsätter han.

Hyllar Putin

Under natten frågades presidentkandidaterna ut av NBC:s programledare Matt Lauer. Utfrågningen arrangerades av en organisation för veteraner från krigen i Afghanistan och Irak så ämnet för utfrågningen var försvars- och säkerhetspolitik.

Republikanernas Donald Trump sade att han i och för sig inte gillar det ryska statssystemet, men säger att Putin varit en bättre ledare i det systemet än Barack Obama i USA.

– När han (Putin) kallar mig briljant kommer jag att ta den komplimangen, men det kommer inte att ge honom något, säger han.

– Men om han säger bra saker om mig, så kommer jag säga bra saker om honom, fortsätter han.

Aldrig marktrupper i Syrien

Hillary Clinton, Demokraternas presidentkandidat, pressades å sin sida om den så kallade e-postskandalen. Hon har medgett att hon använt en privat e-postserver under sin tid som utrikesminister. Clinton hävdade att e-post som var hemligstämplad aldrig skickades från hennes privata servrar.

– Jag gjorde precis så som jag skulle göra och tog det på väldligt stort allvar, sade hon i programmet, angående hur säkerhetsklassad information hanterades.

Hon sade också att beslutet att gå in i Irak var ett misstag och beklagade att hon röstade för en invasion under sin tid som senator.

– Vi kommer aldrig mer att sätta in våra marktrupper i Irak. Och vi kommer aldrig att sätta in marktrupper i Syrien. Vi kommer att besegra IS utan att sätta in amerikanska marktrupper, sade Clinton.

Andrew Harnik/AP/TT
Hillary Clinton svarar på frågor från publiken.
Evan Vucci/AP/TT
Donald Trump frågas ut av Matt Lauer vid NBC.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset