President Barack Obama besöker drabbade områden i delstaten Louisiana.
President Barack Obama besöker drabbade områden i delstaten Louisiana.

Bättre sent än aldrig. President Barack Obama anlände på tisdagen till översvämningsdrabbade Louisiana. Han besökte ödelagda samhällen och vill tysta kritiken för att han dröjt.

Minst 13 personer omkom i de historiskt svåra översvämningarna i den amerikanska delstaten i södra USA. Över 100 000 personer har registrerat sig som nödhjälpssökande.

På några få dagar föll upp till 79 centimeter regn på vissa ställen i den låglänta delstaten. Obama har förklarat 20 av 64 distrikt som större katastrofområden i behov av federal hjälp.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump smädade häromdagen Obama för att inte ha rest dit.

– Ärligt talat, Obama borde lämna golfbanan och åka ned dit, sade Trump med syftning på presidentens semester.

Regnen kulminerade för ett par veckor sedan. Men katastrofen har till stor del hamnat i medieskugga; många amerikaner tros inte ens känna till att den ägt rum.

Det lär ändras nu. Obama landade i delstatens huvudstad Baton Rouge och iförd vandringskängor och med skjortärmarna upprullade åkte han i väg till ett de hårdast drabbade områdena. I en första kommentar sade han att katastrofen "ställt liv på ända" i Louisiana.

– Jag ber varje amerikan att göra vad man kan för att hjälpa familjer och lokala företag att komma tillbaka på fötterna, sade Obama och uppmanade folk att ge stöd via sajten volunteerlouisiana.org och organisationer som Röda korset.

Att besöket dröjt förklarar Vita huset med att presidenten inte har velat störa räddningsarbetet.

Även Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton är på ingång till Louisiana.

Susan Walsh
President Barack Obama pratar med en pojke i Castle Place som drabbats av översvämningarna i delstaten Louisiana.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset