USA:s president Barack Obama kampanjar för Hillary Clinton i Philadelphia.
USA:s president Barack Obama kampanjar för Hillary Clinton i Philadelphia.

Det blev ett brandtal för Hillary Clintons kandidatur när USA:s president Barack Obama hoppade in i den amerikanska valrörelsen på tisdagen.

– Även om jag själv har genomfört min sista egna kampanj kommer jag att jobba så hårt jag någonsin kan för att Hillary Clinton ska bli vald, lovade Obama en entusiastisk folksamling i Philadelphia i Pennsylvania.

– Det här är inte bara tomma ord. Jag vill verkligen, verkligen, verkligen att Hillary Clinton väljs, fortsatte Obama som dock inte tog upp Hillary Clintons insjuknande i lunginflammation i sitt tal.

Pennsylvania viktigt

Däremot slog den amerikanske presidenten fast att han anser att Clinton "blivit föremål för hårdare granskning och mer orättvis kritik än någon annan där ute".

Obama anklagade också medierna för att ha gjort det alldeles för lätt för den republikanske kandidaten Donald Trump att driva sin kampanj.

– Våra normer för vad anses normalt har förändrats.

Valet i Pennsylvania kan bli mycket jämnt och ska Hillary Clinton vinna där krävs det att Obamas väljarbas i delstaten – unga, svarta och latinos – verkligen går och röstar.

Hyllade Reagan

Obama gick också igenom det han räknar som sina egna framgångar – exempelvis ekonomin, operationen mot Osama bin Laden, relationerna med Kuba. Och han avfärdade dagens företrädare för Republikanerna och konstaterade att de inte var värdiga att styra det parti som en gång leddes av Abraham Lincoln och av Ronald Reagan.

– Kan ni tänka er att Ronald Reagan skulle idolisera på det viset? frågade han apropå Donald Trumps hyllningar av den ryske presidenten Vladimir Putin.

– Han såg Amerika som en skinande stad på en kulle, Donald Trump kallar det (USA) en splittrad brottsplats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset