Rodrigo Duterte vid sin improviserade pressträff på måndagen på Ninoy Aquino-flygplatsen utanför Manila.
Rodrigo Duterte vid sin improviserade pressträff på måndagen på Ninoy Aquino-flygplatsen utanför Manila.

USA:s president är "en horunge" om han vågar ifrågasätta Filippinernas krig mot knarkligorna. Det säger landets nye kontroversielle president Rodrigo Duterte.Efter uttalandet ställde president Barack Obama in ett planerat möte med Duterte under toppmötet i Laos.

Det var på en presskonferens på hemmaplan på måndagen som Duterte fick frågan om han väntar sig kritik mot knarkkriget om han träffar Obama på veckans toppmöten.

– "Putang ina", i så fall svär jag åt dig på mötet, svarade Duterte, riktat till Obama, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Uttrycket "putang ina" på det filippinska språket tagalog motsvarar ungefär spanska "hijo de puta" eller engelska "son of a bitch", alltså en i storpolitiska sammanhang mycket stark förolämpning.

Efter det vulgära uttalandet ställde Barack Obama in det planerade mötet med Duterte vid veckans toppmöte i Laos. Obama kommer i stället att träffa den sydkoreanske presidenten Park Geuen-hye, meddelar en talesperson för Vita huset, rapporterar Reuters

Trots att han tillträdde för bara några månader sedan har Duterte redan hunnit göra uttrycket till ett slags signum. Såväl påve Franciskus som FN-chefen Ban Ki-Moon har blivit kallade "putang ina" av presidenten.

Uppemot 2 500 utpekade knarkbrottslingar har skjutits ihjäl i Filippinerna sedan Duterte signalerat att det är fritt fram att ge sig på dylika kriminella.

De regionala samarbetsorganisationerna EAS och Aseans toppmöten i Laos varar i tre dagar, tisdag till torsdag – ett ovanligt tillfälle för den vanligtvis så fridfulla huvudstaden Vientiane att vara centrum för den hektiska världspolitiken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset