USAS: förre president Barack Obama är kritiskt till Trumps besked att lämna Iranavtalet.
USAS: förre president Barack Obama är kritiskt till Trumps besked att lämna Iranavtalet.

I går meddelande USA:s president Donald Trump att landet lämnar Iranavtalet. Beskedet har mötts av stark kritik, inte minst från landets förre president Barack Obama, som kallar det hela ett allvarligt misstag.

I går meddelade Donald Trump att USA kommer att lämna Iranavtalet – en överenskommelse mellan FN:s säkerhetsråd, USA och Tyskland, som syftar till att hindra Iran från att skaffa kärnvapen.

Beskedet har mötts av stark kritik från flera håll. Inte minst från USA:s förre president Barack Obama, som kallar det helt för ett stort misstag, i ett långt uttalande på Facebook.

”Det finns få saker som är viktigare för USA:s säkerhet än den potentiella risken för spridning av kärnvapen, eller den potentiella risken för ännu mer destruktivt krig i mellanöstern. Det var därför vi förhandlade fram avtalet till att börja med”, skriver Barack Obama.

LÄS MER: Trump ger besked om Iranavtalet – så kan det påverka Europa

Vidare menar Obama att Iranavtalet var ett gott exempel på vad diplomati kan medföra, och att Trumps ihållande strategi i att riva upp avtal med omvärlden som tidigare administrationer skrivit under, gör att USA riskerar att få ovänner på många håll.

”Det kommer alltid att ske förändringar från en administration till en annan i en demokrati. Men att konsekvent lämna avtal som vårt land varit en del av riskerar att erodera Amerikas trovärdighet, och att försätta oss i strid med världens stormakter”, skriver Obama.

Att lämna Iranavtalet var ett av de löften Donald Trump gick till val på, och själv har han kallat avtalet för ”en lögn”.

– Faktum är att det här är en katastrofal och ensidig deal som aldrig gav fred och aldrig kommer att göra det, sade Donald Trump vid en presskonferens under gårdagen.

Trots att USA nu lämnar avatalet, och därmed återinför sanktioner mot Iran, har avtalets övriga parter sagt att de kommer att fortsätta att försöka hålla liv i avtalet.

LÄS MER: EU: Iranavtalet fungerar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset