President Barack Obama talar vid University of North Carolina i Chapel Hill.
President Barack Obama talar vid University of North Carolina i Chapel Hill.

President Barack Obama och hans fru Michelle kommer att stå sida vid sida med Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton i det amerikanska presidentvalets absoluta slutspurt.

Beskedet från Clintons stab är en välkommen nyhet för Demokraterna. President Obama har ovanligt höga förtroendesiffror för en avgående president; dessutom ger Vita husets politiska tyngd kraft åt Clintons kampanj.

Deras gemensamma framträdanden genomförs i Philadelphia. Valet har stort symboliskt värde, då den amerikanska konstitutionen och landets självständighetsförklaring undertecknades i staden. Dessutom är Pennsylvania en av de delstater som traditionellt har stor betydelse för valutgången.

Obama valtalar

Obama har dessutom gett sig ut på en egen kampanjturné till stöd för Clinton. Hans budskap är att landets öde vilar på väljarnas axlar.

– Alla framsteg vi hoppas åstadkomma under de kommande åtta åren är förgäves om vi inte vinner det här valet. Och risken är att vi inte vinner det här valet om vi inte vinner North Carolina, sade Obama i North Carolina.

North Carolina är, tillsammans med Florida och Ohio, en av de delstater som presidentkandidaterna har riktat in sig på.

– Världens öde vacklar, och ni, North Carolina, måste se till att vi knuffar den i rätt riktning, sade han, och uppmanade åhörarna att stödja Demokraternas kandidat Hillary Clinton.

Rättvisa på röstsedeln"

Obama valde sedan, likt Republikanernas kandidat Donald Trump, att rikta in sig på den avgörande delstaten Florida. Och Obama upprepade det mantra som han valt att bygga sina tal på:

– Mitt namn står inte på röstsedeln, men jag ska berätta vad som står där. Ärlighet står på röstsedeln, anständighet står på röstsedeln. Rättvisa står på röstsedeln och vår demokrati står på röstsedeln.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset