Alexandra Pascalidou: Obama står på giganternas axlar
Alexandra Pascalidou: Obama står på giganternas axlar
ALEXANDRA PASCALIDOU: Stockholms stadskärna översvämmas av poliser. Avspärrade gator. Brandbilar och helikoptrar. Man skulle kunna tro att Husbykravallerna flyttat in till stan. Men det är bara en enda svart snubbe som förorsakat kaoset. 
 
Son till en fattig flykting från Kenya och en vit kvinna från Kansas. Barnbarn till morföräldrar som överlevde den ekonomiska depressionen. Gift med en ståtlig afro-amerikanska som bär slaveriet i sina ådror. 
 
När president Barack Hussein Obama föddes var blandäktenskap mellan svarta och vita förbjudna i många delstater. Svarta män som fick barn med vita kvinnor hängdes i träd eller lynchades. Obamas släktingar fick inte gå i samma skolor eller åka samma bussar som vita. 
 
Utan den målmedvetna medborgarrättskampen med hjältar som Rosa Parks som vägrade svälja diskrimineringens dagliga gift hade Obamas värld varit en annan.
 
Utan Martin Luther King Jr som blev mördad för att han hade en dröm om lika behandling och mänskliga rättigheter även för de svarta amerikanerna, hade Obama inte glidit genom Stockholm som vår tids störste kejsare.
 
Utan Malcolm X, som också blev mördad, för sina rysliga rapporter bakom ghettots spruckna fasader där människors drömmar blev mardrömmar, hade Obama inte kunnat bli världens viktigaste man. 
Utan Muhammed Ali, världens bästa boxare som knockade sina motståndare med bländande finess men aldrig glömde vikten av människovärdet, skulle Obama inte bli ledaren som kan avgöra miljoner människoöden. 
 
Jag vet att minnet lägger sin hand på Obamas bröst om nätterna och påminner om alla dem som tvingades krossa fönster för att släppa in lite frisk luft i den amerikanska bubblan, som sparkade in stängda dörrar, som bröt upp ny mark så att underdogen skulle kunna vinna två presidentval.
 
Vi var många som grät av lycka när Obama valdes till president. Hans ”Yes We can” blev en slogan för alla oss som växt upp i motvindens mörker där allt tedde sig som omöjligt. Där drömmar var ett naivt tidsfördriv innan uppvaknandet. Kanske tillskrev vi honom för mycket av vårt hopp. Kanske trodde vi att han kunde åstadkomma fler förändringar. 
 
Jag är glad för att han ägnade en stund av sin dyrbara tid åt att hylla vår hjälte Raoul Wallenberg i synagogan och markera sin avsky mot antisemitismen. Men på väg från Arlanda, när E4an ändå rensades av trafik, borde han tagit en U-sväng förbi Rinkeby eller Husby där människor från hela världen lever liv som delvis påminner om hans eget. Människor som delvis hamnat i dessa bortglömda betongriken för att USA ingripit eller inte ingripit i deras söndertrasade hemländer. Människor som behöver hans värme och välsignelser för att våga drömma igen. 

+ Solidaritet med Syrien. Sveriges solidaritesuppvisning inför USA-besöket att ge flyktingar från Syrien asyl borde få resten av världen att skämmas. 

- Tv-tablån. Sverige är med i EM-slutspel i basket för första gången sen 1995. Och matcherna sänds i TV10.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset