San Franciscos quarterback Colin Kaepernick knäböjer när den amerikanska nationalsången spelas. Arkivbild.
San Franciscos quarterback Colin Kaepernick knäböjer när den amerikanska nationalsången spelas. Arkivbild.

Presidentkandidaten Donald Trump tycker att NFL-spelaren Colin Kaepernicks protest mot hur svarta behandlas i USA är "förfärlig".Den sittande presidenten Barack Obama ger dock Kaepernick sitt stöd.

– Han har rätt att uttala sig, och det finns en lång tradition av idrottspersoner som gjort det på olika sätt. Han brinner för frågor som det behövs pratas om och om inte annat så har han skapat mer diskussion kring dem, säger Obama i samband med G20-mötet i Kina.

Kaepernick protesterar genom att inte stå upp när den amerikanska nationalsången spelas inför San Franciscos försäsongsmatcher. Quarterbackens protest har upprört många amerikaner, vilket Obama förstår.

– När det kommer till flaggan och nationalsången och att de står för de män och kvinnor i uniform som slåss för oss, så är det svårt för många att kunna se den djupare innebörden (av protesten), säger Obama.

Fler NFL-spelare har börjat göra som Kaepernick och knäböja under nationalsången. Även fotbollsstjärnan Megan Rapinoe har också gett Kaepernick sitt stöd genom att knäböja under nationalsången inför en ligamatch.

NFL-säsongen sätter igång den här veckan. Natten till fredag, svensk tid, tjuvstartar ligan med en repris på Super Bowl, som Denver vann över Carolina i februari. Övriga matcher spelas på söndag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset